Зеленська закликає від’єднати український YouTube від СНД та дерусифікувати Google

08:01, 21.10.2023
Зеленська закликає від’єднати український YouTube від СНД та дерусифікувати Google

Олена Зеленська сприяє дерусифікації Google (Фото Офісу президента)

Перша леді України, Олена Зеленська, звернулася до представників Google з закликом активізувати роботу з дерусифікації пошукової видачі. Зокрема, вона запропонувала від’єднати Україну від географічного контексту Спільноти Незалежних Держав на YouTube.

 

Цю ініціативу висловлено під час зустрічі з представниками компанії Google, які відвідали Київ. 

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться на сайті президента України.

 

Зокрема, Зеленська зустрілася з  віцепрезиденткою з питань взаємодії з органами державної влади та державної політики Аннетте Кробер-Ріль та віцепрезидентом з питань Центральної та Східної Європи Патріком Ворнкінгом.

 

«Дякуємо за часткову дерусифікацію пошуку та просимо активніше продовжити роботу з дерусифікації пошукової видачі Google для українських користувачів в Україні та за кордоном, коли в налаштуваннях операційної системи чи браузера обрана Україна», – зазначила Олена Зеленська.

 

Крім того, Зеленська звернулася до представників Google, із проханням у налаштуваннях простору YouTube від’єднати Україну від географічної належності до простору СНД та змінити автоматичну видачу російськомовного контенту для користувачів з України та з українських IP-адрес.

 

«Олена Зеленська запропонувала представникам компанії спільні проєкти у сфері ментального здоров’я. Вона наголосила, що під час соціологічного дослідження, проведеного до третього Саміту перших леді та джентльменів в 11 країнах, з’ясувалося, що ментальне здоров’я поряд із бідністю входить до п’ятірки викликів для всього світу, а найбільшим цей виклик є для молодих людей і підлітків», – мовиться у повідомленні.

 

Нагадаємо, компанія Google повідомила кількох російських провайдерів телекомунікаційних послуг про розірвання договорів на обслуговування серверів Google Global Cache. Цифровий гігант перестане обслуговувати компанії, що підпали під санкції ЄС і США. РосЗМІ посилаються на два джерела на телекомунікаційному ринку.

 

Про відключення серверів Google також повідомив голова юридичної компанії «Ордерком» Дмитро Галушко. За його інформацією, повідомлення отримали кілька операторів зв'язку, серед них – оренбурзький провайдер «Радіозв'язок» (працює під брендом «Фокус лайф»). Лист провайдеру направила Raiden Unlimited Company (ірландська «дочка» Google), пояснивши, що сервери відключать найближчим часом у зв'язку зі змінами правової практики.

 

До слова, американська корпорація Google почала масово блокувати корпоративні сервіси Google Workspace для російських компаній, що перебувають під санкціями США.

 

Як повідомляла УМ, перша леді України разом із президентом України відвідала  з робочим візитом Швецію, Нідерланди і Данію. У данському Соборіі Гардеслева відбулося особливе богослужіння в памʼять про шестирічну дівчинку Софійку, яку вбила російська ракета у Чернігові в суботу, 19 серпня, та сотні інших українських дітей, які загинули від російської агресії. На богослужіння була також присутня кронпринцеса Данії Мері та українські вимушені переселенці, якими опікується Данія і кронпринцеса, відома благодійними проєктами і активною громадською діяльністю.