Адмірал Ліза Франчетті стане першою жінкою-керівницею флоту в історії США

14:01, 22.07.2023
Адмірал Ліза Франчетті стане першою жінкою-керівницею  флоту в історії США

Ліза Франчетті — перша жінка, номінована на найвищу посаду у Військово-морських силах США (Фото з відкритих джерел)

Президент США Джо Байден номінував адмірала Лізу Франчетті на найвищу посаду у Військово-морських силах США. Це історичний момент, оскільки Ліза Франчетті може стати першою жінкою, яка займе цю посаду. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Axios.

 

Якщо номіновану кандидатку підтримає Сенат, вона стане першою жінкою-керівницею флоту та увійде до Об’єднаного комітету начальників штабів. Зараз 59-річна Франчетті обіймає другу найвищу посаду – заступника керівника морських операцій.

 

У США керівник морських операцій обіймає посаду протягом чотирьох років. Зараз це адмірал Майкл Мартін Гілдей.

 

ЗМІ припускають, що затвердження кандидатури може затягнутися на тижні через те, що один із сенаторів-республіканців, противник абортів, блокує сотні призначень через політику Пентагону у цьому питанні, а саме – що жінкам-військовим пропонують пільги на проїзд, якщо їм доводиться їхати для аборту в інший штат через те, що у штаті перебування аборти заборонені.

 

Нагадаємо, наступником глави генштабу США Марка Міллі, який восени завершує свій термін на посаді, Байден номінував Чарльза Квінтона Брауна. 


Як повідомляла УМ, жінка -військовослужбовиця вперше в Україні успішно пройшла кваліфікаційний курс Сил спецоперацій і стала частиною підрозділу.