У війні проти України винні всі росіяни — лідер Scorpions Клаус Майне

11:28, 18.02.2023
У війні проти України винні всі росіяни — лідер Scorpions Клаус Майне

Соліст гурту Scorpions Клаус Майне підтримував Україну з перших днів війни

Лідер легендарної групи Scorpions Клаус Майне висловив захоплення боротьбою українців з Росією, звинуватив всіх громадян росії в нападі на Україну. Оскільки вони піддалися кремлівській пропаганді, тому стали співучасниками злочинів Москви. 

 

Як інформує Україна молода, про це він сказав в інтервʼю проєкту "Говорить Суханов".

 

Фронтмен популярного німецького гурту поділився, що вражений тим, як палко українці віддані своїй країні в місяці війни. 

 

«Вогонь, який палає у їхніх серцях. Вони всі патріоти. Я не думаю, що є щось сильніше, ніж це відчуття, не тікати, а сказати: "Я протистою цій важкій і небезпечній ситуації, яка може забрати моє життя або життя моїх близьких, але я буду тут, і моя країна може на мене покластися". Перед цим я можу лише схилити голову і стати навколішки, це дійсно надзвичайно» - заявив музикант.

 

За словами Клауса Майне, він "аполітичний артист", але вважає, що у війні проти України винуваті всі росіяни. Він зазначив, що німці під час Другої світової війни напали на півсвіту і він, коли подорослішав,  зі  вони ровесниками відчували спільну провину. 

 

«Для нас було зрозуміло, що на кожному німці є частина провини під час Другої світової війни. Німці були переможені в тій війні, і потім крок за кроком стало з'ясовуватися, що тоді сталося: Голокост і всі жахливі речі, це все поставило на нашу країну клеймо спільної провини. Я хотів би, щоб люди в Росії зрозуміли, що зараз відбувається, і самі вивели відчуття власної відповідальності за те, що невинні люди гинуть, отримують поранення, втрачають будинки» - сказав Лідер Scorpions Клаус Майне.

 

За його словами, йому хотілося б сказати, що не всі росіяни винні, але він боїться, що це не так. Клаус хоче, щоб громадяни країни-агресора усвідомили, яку відповідальність вони несуть. 

 

«Кажуть: «це не росіяни, це режим», але росіяни підтримують цей режим. Є різні соціологічні дослідження, скільки росіян підтримують війну. Звичайно, в цьому так само винна і пропаганда. Але ви знаєте, аполітичному музиканту, який подорожує всім світом, тяжко відповісти на це питання. Я б дуже хотів сказати, що не всі росіяни винуваті, але я боюся, що це не так. Я б дуже хотів, аби вони усвідомили, яку відповідальність вони несуть»,—сказав лідер Scorpions.

 

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну на концерті у Лас-Вегасі лідер гурту Scorpions Клаус Майне висловив підтримку Україні. У хіті Wind of Change він замінив слова "Йдучи вздовж Москви-ріки до Парку Горького…" на "А тепер послухай моє серце, воно каже Україна...". 

 

Перед виконанням пісні Клаус Майне висловив підтримку українцям, а під час самого виступу на екрані з'являвся символічний знак миру в кольорах українського прапора, в таких же кольорах було й освітлення сцени. 

 

«Я сказав своїм колегам з гурту: "Я не хочу співати цю пісню так, як я робив це останні 30 років, бо, здається, вітер розвернувся". Не на часі романтизувати Росію»,—пригадав артист.

 

Він відзначив, що тоді у розмові з іншими учасниками гурту, висловив переконання, що вони мають або взагалі не грати цю пісню, або змінити кілька рядків. 

 

«Так я і зробив, і довго думав: "Що я можу сказати?". І я почав слухати своє серце. І що ж у мене було в серці? У мене в серці Україна! Я понад усе хотів, щоб насамперед люди з України відчули нашу солідарність. І тому було геть нескладно знайти перший рядок: "Прислухайся до мого серця, воно каже "Україна" і чекає, що вітер зміниться". В такому вигляді ми від березня цілий рік співали цю пісню на майже шістдесяти концертах в Європі, США та Канаді. Було пролито багато сліз, ми бачили багато українських прапорів під час подорожей, і це був наш внесок у підтримку наших друзів з України. І це те, що у нашому серці і наш внесок в те, щоб показати, як ми підтримуємо Україну»,- додав Майне.

 

Про підтримку легендарного соліста Scorpions Клаус Майне повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в Телеграмі.

 

«Сьогодні Клаус Майне, лідер Scorpions, сказав, що вважає всіх росіян винними в нападі на Україну. Так, в Гаазі будуть сидіти конкретні люди, хто віддавав та виконував накази. Але колективну відповідальність ніхто не скасовував, тому що народ виховав свого лідера і вчасно не сказав «ні», - написав міністр. 

 

Водночас Ткаченко підкреслив, що культура не може залишатися поза політикою, бо сьогодні це  зброя, яка може застосовуватися у двох напрямках: виправдовувати  вбивства чи захищати  ідентичність народу, який є її носієм.

 

«Ми не можемо закривати очі на гастролі росіян в Європі і не бити в набат. Не можемо дозволити нетребкам-кіркоровим нести свою «культуру» у світ. Культура та мистецтво - це про духовність, зміст, людяність. Поняття, яких немає у нашого сусіда», - підкреслив очільник МКІП. 
 


Як повідомляла УМ, легендарний Стінг закликав британців допомогти Україні пережити зиму.