До Чорнобильської зони повернувся бурий ведмідь

19:09, 05.01.2023
До Чорнобильської зони повернувся бурий ведмідь

Рідкісного хижака у Чорнобилі помітили уже вдруге, однак постійного перебування та чисельності виду на території не виявлено.

Після звільнення від російських окупантів Чорнобильської зони у об’єктив фотопастки вже вдруге потрапив бурий ведмідь. Це трапилося 24 травня та 19 серпня 2022 року.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник.



«Як і 2020-го, 2022-го року ми знову зафіксували на заповідних територіях ведмедя бурого. Сподіваємося, що ця особина залишиться тут»,- йдеться у повідомленні.

 

Перші свідчення присутності бурого ведмедя у Чорнобильській зоні було виявлено у 2014-2016 роках. Однак ознак постійного перебування та чисельності виду на території не виявлено.

 

 

«Якщо до нас повернувся цей великий звір, можна стверджувати: Заповідник виконує функцію збереження природи успішно»,— кажуть вчені.

 

 

Бурий ведмідь – найбільший хижак гірських лісів Українських Карпат. Він занесений до Червоної книги України як зникаючий вид.
 


 

У нашій країні ведмеді живуть переважно у Карпатах, а окремі особини - на Поліссі. Бурий ведмідь залишається під загрозою вимирання, переважно через втрату природних ареалів проживання, а також браконьєрство.

 

Як повідомляла УМ, російські окупанти, навіть попри опромінення, яке отримали чимало з них, не змогли відмовити собі у мародерстві на ЧАЕС і в Зоні відчуження. Під час відходу орки забрали із собою запасні частини до технологічного устаткування і 15 морських контейнерів.