У Гостомелі вандали зрізали графіті Бенксі для продажу

23:06, 02.12.2022
У Гостомелі вандали зрізали графіті Бенксі для продажу

Зловмисники зрізали графіті Бенксі і пошкодили не тільки малюнок, а й стіну будівлі

У Гостомелі, що на Київщині, невідомі зрізали графіті всесвітньо відомого британського вуличного художника Бенксі, на яких зображено жінку в халаті та протигазі й з вогнегасником. Поліція по гарячих слідах затримала зловмисників.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив генеральний менеджер, керівник будівельного проекту в "Edem Resort Medical Kyiv" Сергій Жук у Facebook.

 

Свідок цього акту вандалізму Сергій Жук повідомив, що витвір Бенксі зловмисники зрізали буквально привселюдно.

 

«Ми проводили відеозйомку навпроти цього будинку біля ліцею, який буде відновлено після обстрілів французькою компанією. Побачили, що біля графіті стоїть група людей, п'ятеро молодих чоловіків та одна дівчина. Вони були добре одягнені, розмовляли чистою українською мовою... Ми подумали, що це архітектори, наприклад. Ми продовжили займатися своєю справою - і буквально за кілька хвилин побачили, що ця компанія зрізає штукатурку з малюнком зі стіни! - розповів Сергій.

 

За словами Жука, місцеві жителі одразу покликали на допомогу військових, які утримували вандалів до приїзду патруля поліції.

 

«Опір ніхто не чинив, та й хто чинитиме опір озброєним людям у камуфляжі? Звісно, їх одразу запитали, навіщо вони це зробили. Пролунала невиразна відповідь, мовляв, хотіли продати, а виручені гроші перерахувати комусь на допомогу. Але зараз будь-хто може прикритися таким виправданням», – каже Сергій Жук. 

 

Жителі Гостомелю раніше обговорювали, що зробити із малюнком, щоб зберегти його. Версія засклити цю частину фасаду, щоб графіті не постраждали від негоди та від рук вандалів, вважалася найоптимальнішою.

 

«Графіті нанесені на фасадну штукатурку, яка при зрізанні обсипається. Якщо малюнок дивом уцілів, то він сильно пошкоджений, - нарікає Сергій Жук.

Навряд чи вандали отримають серйозне покарання: малюнок Бенксі не був зафіксований як культурна цінність. А за псування фасаду будівлі загрожує максимум штраф».

 

Тим часом у Бородянці, де є ще дві роботи іменитого Banksy, про графіті подбали й охороняють.

 

«У нас все як було, так і залишається. Ми підписали угоду з організацією, яка наразі нам виготовляє захисне скло, підсвічування. Все буде зроблено як належить. Так, поки що закрили червоною стрічкою. Цілодобово за роботами стежить поліція, все в нас добре», – каже голова відділу культури Бородянки Наталія Вишинська.

 

У поліції Київщини підтвердили факт вандалізму і повідомили, що група зловмисників вже затримана. Відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст. 194  «Умисне знищення або пошкодження майна».

 

Затримані пояснили, що начебто хотіли продати витвір мистецтва, а гроші передати на потреби ЗСУ.

 

Також в поліції уточнили, що відповідальність за збереження та охорону подібних культурних об'єктів покладається на місцеву владу. 

 

У листопаді британський вуличний художник Бенксі підтвердив, що створив сім муралів у різних місцях України, зокрема у Києві, Ірпені і Бородянці, Гостомелі.

 

Як повідомляла УМ, у розгромленій Бородянці на зруйнованомубудинку з'явився малюнок легендарного Бенксі.