Зеленський доручив Шмигалю опрацювати питання легалізації порно

13:39, 04.09.2022
Зеленський доручив Шмигалю опрацювати питання легалізації порно

Питанням легалізації в Україні порно та еротики займатиметься прем´єр-міністр Шмигаль

Президент Володимир Зеленський надав відповідь щодо петиції, у якій закликали легалізувати в Україні порно та еротику. Глава держави доручив опрацювати це питання прем'єр-міністру Денису Шмигалю.
 
Як інформує Україна молода, про це йдеться на сайті глави держави.
 
Зеленський нагадав, що Конституція України гарантує право на свободу думки, слова та вільне вираження своїх поглядів і переконань.
 
Він також нагадав, що в Україні існує закон «Про захист суспільної моралі», який забороняє виробництво та обіг предметів та продукції порнографічного характеру. Водночас продукція еротичного характеру дозволена в Україні виключно за умови дотримання обмежень, встановлених законодавством.
 
Глава держави зазначив, що саме уряд забезпечує реалізацію державної політики у сфері захисту суспільної моралі й обігу продукції і видовищних заходів сексуального характеру. 
 
Відтак президент звернувся до Шмигаля з проханням доручити опрацювати це питання та поінформувати про результати розгляду автора звернення.
 
Петицію зареєстрували 4 липня, а станом на 4 вересня вона вже набрала понад 25,5 тисячі голосів. Її автором є Тарас Сіромський. Він аргументує своє звернення тим, що більшість розвинених країн не мають заборон на порнографічну діяльність. А ще переконаний, що заборона не має жодного сенсу, оскільки всі, хто хоче займатися порнографічною діяльністю, їде для цього за кордон «підіймати економіку іншим державам».
 
«Сам закон дуже узагальнений і дає простір на його трактування по різному. Зокрема, він погано пояснює, де еротика у мистецтві, а де еротика як порно і була величезна кількість випадків, коли дівчат засуджували саме за еротику по статтях порнографії», — каже автор петиції.
 
Він нагадав, що правоохоронці нині витрачають бюджетні гроші для пошуку виробників порнографії, що передбачає, зокрема, купівлю цього контенту та проведення експертиз.
 
«… навіть зараз в інтернеті існують еротичні спільноти від українок для підтримки українських солдатів на фронті. Виходить, що ці дівчата, всі OnlyFans і вебкам-моделі, які пожертвували гроші на ЗСУ, автоматично підпадають під кримінальну відповідальність», — йдеться в петиції.
 
Як повідомляла УМ, Володимир Зеленський мав  розглянути  петицію з проханням легалізувати еротику та порно на території України, оскільки вона набрала вже понад 25 тисяч голосів.