Байрактар, Джавелін та Чорнобаївка: у скансені Ужгорода назвали козенят

16:40, 30.04.2022
Байрактар, Джавелін та Чорнобаївка: у скансені Ужгорода назвали козенят

Новонароджені козенята з патріотичними іменами Джевелін, Байрактар та Чорнобаївка

В Ужгородському скансені – музеї під відкритим небом –  нещодавно народилися  козенята, яких назвали  Байрактаром, Джавеліном та Чорнобаївкою. 
 
Як інформує Україна молода, про це повідомили у Департаменті культури, національностей та релігій Закарпатської ОДА на сторінці Фейсбуку. 
 
Працівник Закарпатського музею народної архітектури та побуту Сергій Маркович повідомив  «Суспільному», що козенята народилися в однієї з кіз, що утримується на території скансену.
 
Ім'я для найстаршого козеняти, Байрактара, обрали співробітники музею. Водночас імена двом молодшим обирали відвідувачі музею голосуванням на сторінці.
 
Як пояснив працівник скансену, саме ці імена обрали для тваринок, щоб підтримати дух Збройних Сил та українців.
 
За словами Марковича, найстаршому козеняті Байрактару зараз три тижні, а Джавеліну та Чорнобаївці – два. Каже, патріотичні імена повністю відповідають характеру тваринок.
 
«Джавелін у нас такий сильний, жорсткий, як справжній Джавелін. Вони граються з Чорнобаївкою, як брат і сестра. Мама не пускає до себе дітей іншої кози, лише своїх»,– розповідає чоловік.
 
Зараз на території музею під відкритим небом проживає сім кіз.
«Найстаршому зараз третій рік. Далі двоє менших – два роки, і тепер троє – загалом сім», – розповідає Сергій Маркович.
 
Козенята Байрактар і Джавелін залишаться на території Ужгородського скансену до осені, після чого їх заберуть додому співробітники музею.
 
«Музейні працівники додому забирають, тому що нам територія не дозволяє. Їм треба і сіна багато, і харчів. Тому не можемо їх залишити. Вони будуть між собою буцатися. А це і небезпечно їх залишати на території музею, бо у нас туристи та діти відвідують музей. Тому тільки кізочок залишимо», – пояснює Сергій Маркович.
 
 
 
Загалом в Україні стала поширеною тенденція називати тварин і навіть дітей на честь озброєння, що українські військові використовують у боротьбі з РФ – американського протитанкового ракетного комплексу Javelin та турецького безпілотника Bayraktar.
 
Також нагадаємо, що Чорнобаївка – славнозвісне селище на Херсонщині, що стало "бермудським трикутником" для росіян.
 
Як повідомляла УМ, із дитячо-юнацької спортивної школи, що у місті Дергачі Харківського району, вдалося вивезти майже пів сотні коней, які перебували під постійними обстрілами.