Біля станції «Академік Вернадський» народилися перші тюленята Краля і Пенола, фото

18:05, 02.10.2021
Біля станції «Академік Вернадський» народилися перші тюленята Краля і Пенола, фото

Вага новонароджених тюленят становить близько 25 кг (Фото: @Oksana Savenko)

Сезон розмноження тюленів Ведделла почався в районі української станції «Академік Вернадський» на Аргентинських островах.

 

Наразі народилося троє тюленят: дві самиці та самець.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр в суботу.

 

Першу дівчинку полярники всі разом назвали Пенола – на честь протоки, поблизу якої вона з'явилася на світ.

 

 

Право дати ім’я другій крихітці отримав дизеліст Олександр Книжатко, бо саме він першим знайшов її, та ще й напередодні свого дня народження. Так друга самиця стала Кралею.

 

«А от третій малюк, на жаль, не вижив. Лабораторні дослідження наших біологів дозволять встановити ймовірну причину його загибелі. Водночас Краля і Пенола виглядають здоровими, вгодованими та активними», - зазначають українські полярники.

 

 

У Науковому центрі додали, що вага новонароджених тюленят становить близько 25 кг, а завдяки поживному (54% жирності) молоку вага самиць дуже швидко збільшується. Період вигодовування триває трохи більше як місяць, і на момент його завершення дитинча може важити вже 90 кг.

 

Як пояснили науковці, такий “запас” дозволяє малечі пережити період голоду під час переходу до самостійного харчування в океані.

 

До речі, перші знайомства тюленят з водою можуть відбуватися вже за тиждень після народження.

 

«Наприкінці вигодовування самиці тюленів знову здатні до запліднення. Наразі поблизу наших матусь регулярно зустрічається тільки один самець-претендент. Його легко впізнати, адже кожна особина цього виду має унікальний плямистий візерунок на шкірі. Саме за цим малюнком вчені, зокрема й на “Вернадському”, роблять фотоідентифікацію тюленів Ведделла, створюючи спеціальний каталог», - додали полярники.

Також українські науковці проводять інші дослідження цих тварин. Наприклад, вивчають особливості розмноження та харчування, відбирають зразки тканин пуповини і плаценти, щоб визначити вміст стійких органічних забрудників, тощо.

 

А ще на нашій станції було започатковано акустичні дослідження тюленів Ведделла: більшість їхніх звуків не доступні для людини, адже належать до ультразвукових частот.

 

Як повідомляла "УМ", влітку біля української полярної станції «Академік Вернадський»  зібралися тисячі пінгвінів.