Instagram завдає шкоди психіці підлітків-дівчат – дослідження

20:25, 19.09.2021
Instagram завдає шкоди психіці підлітків-дівчат – дослідження

Серед дівчаток 32% заявили, що завдяки Instagram переживали через своє тіло. (Фото з сайту Pixabay)

Виявляється компанія Facebook провела внутрішні дослідження серед підліткової аудиторії своєї соцмережі Instagram ще у 2019—2021 роках.

 

У результаті цих досліджень було встановлено, що Instagram завдає шкоди психічному здоров’ю підлітків, особливо дівчат.

 

Втім, результати цих досліджень, які бачили топменеджери Facebook і Марк Цукерберг, приховали від громадськості.

 

Як інформує Україна молода, про це пише The Wall Street Journal з посиланням на п’ять презентацій з результатами досліджень, які їхні автори назвали «глибоким зануренням у психологічне здоров’я підлітків».

 

Зазначається, що опитавши частину аудиторії Instagram у США та Великій Британії, фахівці встановили, що соцмережа посилює проблеми зі сприйняттям свого тіла і самооцінкою у підлітків з проблемним самосприйняттям, а у деяких провокує суїцидальні думки.

 

На це впливають фільтри, відредаговані фотографії тіл, які служать «соціальним порівнянням». Адже Instagram дуже зосереджений на «яскравому способі життя», у той час як TikTok фокусується на продуктивності.

 

Цікаво, що серед дівчаток 32% заявили, що завдяки Instagram переживали через своє тіло.

 

Серед хлопчиків самооцінка постраждала у 14% учасників дослідження. В одному з опитувань понад 40% респондентів назвали себе непривабливими через вплив Instagram.

 

Частина підлітків звинуватила соцмережу у провокуванні залежності. При цьому вони розуміють свій низький рівень самоконтролю.

 

WSJ зазначає, що компанія Facebook не хотіла ділитися результатами дослідження ані з громадськістю, ані з владою, а також публічно занижувала негативні аспекти впливу Instagram.

 

І навіть коли у серпні цього року американські сенатори Річард Блюменталь і Марша Блекберн просили показати їм результати дослідження Facebook про підлітків, в компанії відповіли, що тримають подібні дані в секреті.

 

Не дивно, що законодавці США різко розкритикували Facebook за вплив соціальних мереж на психічне здоров’я підлітків і нездатність компанії вирішити ці проблеми.

 

Як повідомляла «УМ», в Китаї ввели жорсткі обмеження для підлітків-користувачів TikTok.