Король Швеції вніс зміни до статуту Нобелівської академії

22:10, 03.05.2018
Король Швеції вніс зміни до статуту Нобелівської академії

Офіційне засідання Шведської академії

Король Швеції Карл XVI Густав вніс зміни до статуту Нобелівської академії, щоб розблокувати роботу комітету із Літератури.

Про це повідомляє УНІАН.

«Його величність король після консультацій зі Шведською академією сьогодні вніс роз'яснення до статуту Шведської академії таким чином, щоб член академії міг покинути її за власним проханням,- наголошується в документі.- Академія має також можливість ухвалити рішення про те, щоб її член, який не брав активної участі в роботі академії протягом двох років, вважався таким, що пішов у відставку», - йдеться в прес-релізі королівського двору.

Король Швеції був змешений внести відповідні правки, бо комітет із літератури міг більше ніколи не зібратися на засідання, яке б мало кворум після скандалу із витоком імен лауреатів Нобелівської премії.

Шведська академія була заснована в 1786 році королем Густавом III для підтримки і розвитку шведської мови і літератури. До її складу обирається 18 членів - по теперішній час довічно. З 1901 року щорічно Шведська академія за заповітом Альфреда Нобеля присуджує Нобелівську премію з літератури.