В Узбекистані арештовано доньку померлого президента Карімова

12:28, 28.07.2017
В Узбекистані арештовано доньку померлого президента Карімова

Гульнара Карімова свого часу була дуже впливовою в Узбекістані.

Генпрокуратура Узбекистану пред'явила звинувачення старшій доньці колишнього президента країни Гульнарі Карімовій за кількома статтями кримінального кодексу країни.

 

Про це повідомляє узбецька Генпрокуратура в п’ятницю.

 

Пані Карімовій пред'явлено звинувачення за ст. 168 (геноцид), 178 (посягання на життя президента Казахстану), 182 (створення, керівництво або участь в екстремістській групі), 189 (привласнення або розтрата майна), 228 (порушення правил проведення операцій із цінними паперами), 243 (незаконне використання грошей банку) Кримінального кодексу.

 

Суд обрав запобіжний захід Гульнарі Карімовій у вигляді взяття під варту.

 

Зауважимо, що звинувачення Карімовій пред'явлено, в тому числі, на підставі свідчень членів організованої злочинної групи, свідків, потерпілих, матеріалів перевірок діяльності підконтрольних організованій групі 14 фірм і 16 офшорних компаній, а також письмових і речових доказів, висновків експертиз.

 

За даними прокуратури, загальна сума завданої інтересам держави і громадян збитків за двома кримінальними справами становить 1 трлн 270 млрд 200 млн сум, 1 млрд 651,8 млн дол. США, 26,1 млн євро (всього в національній валюті - 3 трлн 746,8 млн сум).

 

Попередньо встановлено легалізовані активи організованої злочинної групи на території 12 країн: Швейцарії, Швеції, Великобританії, Ірландії, Франції, Німеччини, Іспанії, Росії, Латвії, ОАЕ, Гонконгу, на Мальті. Загальна сума – 1 млрд 394,1 млн дол., 63,5 млн євро, 27,1 млн фунтів і 18,5 млн франків.

 

"Компетентним органам іноземних держав спрямовано постанови слідчих органів про накладення арешту на вищевказані активи організованої злочинної групи", – повідомляє Генпрокуратура Узбекистану.

 

Раніше вироком Ташкентського обласного суду у кримінальних справах від 21 серпня 2015 року Карімова була засуджена до 5 років обмеження волі п'ять за звинуваченням в розкраданні, вимаганні та ухилянні від сплати податків.

 

За версією слідства, Гульнара Карімова сприяла злочинній діяльності організованої групи, якою керував у період 2001-2012 років Содіков Н., а з січня по жовтень 2013 року – Мадумаров Р.

 

Зазначимо, що Гульнара була впливовою постаттю в країні, до 2013 року вона брала участь в політичному житті країни, її навіть вважали можливою спадкоємицею батька на посаді глави держави. Ім'я пані Карімової також було відоме як у бізнесі, так і у сфері моди та поп-музики.

 

Але Гульнара зникла з поля зору громадськості 2014 року на тлі чвар у сім'ї. Сама Карімова скаржилася в соцмережах, що її перестали допускати до батька. За словами її родичів, з 2014 року Карімова фактично перебувала під домашнім арештом.

 

Тоді ж стало відомо, що влада США, Нідерландів, Швеції та Швейцарії почали масштабні розслідування справ про корупцію на телекомунікаційному ринку Узбекистану.

 

Гульнари Карімової не було на похороні свого батька, про смерть якого офіційно оголосили 2 вересня 2016 року. Її син, який живе в Лондоні, стверджує, що за ізоляцію його матері відповідальна потужна служба безпеки - СНБ.

 

22 листопада 2016 року ЗМІ розповсюдили неправдиву інформацію про смерть Гульнари Карімової, батько якої, Іслам Карімов помер за пару місяців до цього.