Крим атакувала сарана із Краснодарського краю Росії (відео)

18:24, 18.07.2017
Крим атакувала сарана із Краснодарського краю Росії (відео)

Анексований Крим атакували російські шкідники

В анексований Крим із Краснодарського краю Росії перебралася перелітна азійська сарана. Шкідник виявлений в Радянському, Джанкойському і Красноперекопському районах.

Про нашестя шкідників в ефірі Радіо Крим.Реалії повідомив кандидат біологічних наук, співробітник Інституту зоології Національної академії наук України Григорій Попов.

"Є осередки. Швидше за все, до Криму сарана потрапила з Краснодарського краю Росії, де сарана накопичується роками і тихесенько існує, не підвищуючи чисельності, в гирлах великих річок", - повідомив вчений.

"Вона здатна долати сотні кілометрів, а 300-400 кілометрів для неї не питання... Головна особливість сарани – вона реагує на будь-які погодні зміни поточного року. У нас є клімат, а є погода, коли ось зараз все відбувається: вона може сильно змінюватися навіть при абсолютно однаковому кліматі. Погода може бути різна в різні сезони", – зауважив Попов.

Григорій Попов наголосив, що навіть якщо зараз в анексованому Криму нашестя сарани зупинено, є великі ризики, що ситуація повториться наступного року.

"Ці величезні зграї, якщо б зграї були маленькими, то цієї проблеми просто не було б. Вони можуть бути довжиною 100-150 кілометрів... В Африці був останнів найбільший спалах сарани в 21 столітті, тоді постраждали економіки декількох держав, кількість зразків сарани у найбільшій кількості досягало 70 мільярдів комах", – розповів Попов.

Місцеві мешканці зафільмували одну із хвиль сарани, що "перекочувалася" через дорогу.




Для знищення шкідника залучається літак з Краснодарського краю, за допомогою якого спеціальними препаратами обприскують заражені шкідниками території