Українській асоціації футболу загрожує виключення з ФІФА та УЄФА

13:39, 19.12.2022
Українській асоціації футболу загрожує виключення з ФІФА та УЄФА

Через намагання членів УАФ змістити з посади очільника асоціації Андрія Павелка й розгорівся нечуваний міжнародний футбольний скандал..

ФІФА та УЄФА відправили листа віцепрезидентам Української асоціації футболу з попередженням про можливе виключення через плани провести позачергові вибори президента. Члени УАФ нібито хочуть змістити з цієї посади Андрія Павелка.

 

Як інформує УМ, відповідний лист у своєму Facebook 19 грудня оприлюднив перший віцепрезидент УАФ Олег Протасов.

 

«Про факти небаченого тиску на членів Виконкому Українська Асоціація Футболу / Ukrainian Association of Football, на керівництво Асоціації та її регіональних представників сьогодні відомо вже не тільки в Україні, але і за її межами. Мова про спроби провести засідання Виконкому УАФ 20 грудня на основі підробних протоколів та підписів», - написав, зокрема, Протасов.

 

І зауважив, що з такими брудними методами приниження української футбольної спільноти особисто зіткнувся вперше.

 

«Будучи першим віцепрезидентом УАФ, поважаючи футбольні правила, якими регламентована діяльність FIFA, UEFA та національних футбольних асоціацій, я інформував міжнародні футбольні органи про наміри третіх сил вчинити буквально рейдерське захоплення влади в українському Будинку футболу. Очікувано, закривати очі на спроби провести незаконні вибори в УАФ світова футбольна спільнота не може і не буде. І справа не в Павелко чи в Протасові. Справа в тім, що членство національних футбольних асоціацій у міжнародних  органах гарантується виключно ‼️ неухильним дотриманням статутів УЄФА та ФІФА, а відповідно - незалежністю діяльності національних футбольних структур» - зауважив відомий футболіст.

 

Протасов з обуренням зауважив, що будь-яке порушення цього правила «може призвести до призупинення членства УАФ у ФІФА та УЄФА відповідно до ст. 16 Статуту ФІФА та ст. 9 Статуту УЄФА».

 

«На цьому наголошують самі організації у листі, що публікую в цьому дописі.

 

Як і ФІФА та УЄФА, я особисто сподіваюся на те, що у «рейдерів» та замовників акту знищення авторитету українського футболу вистачить сміливості визнати помилки. Визнати, що не можна вбивати УАФ - а це сотні тисяч гравців (дорослих, юніорів, дітей) тренерів, арбітрів по всій країні‼️ - на вимогу якогось з клерків чи то в Офіс Президента України, чи то ще де інде"» - пише Протасов.

 

Він також закликав поважати заслуги футбольної України, а не знищувати її репутацію. Для цього потрібно дуже мало - ‼️повага до світових правил функціонування футболу та виконання  вимог футбольних Статутів. Тим більше, що понад 30 років Незалежності України нам це вдавалося!

 

«Шкода, що на фоні фіналу ЧС-2022, доводиться говорити не про футбол… Аргентину та Ліонеля Мессі - з перемогою!», - резюмував перший віцепрезидент УАФ.

 

Нагадаємо, що раніше українські ЗМІ писали, що УАФ планує на 20 грудня провести віртуальний виконком, на якому ухвалять рішення змістити з посади президента УАФ Андрія Павелка. Замість нього нібито планували обрати колишнього футболіста Андрія Шевченка.

 

29 листопада Печерський районний суд Києва відправив президента Української асоціації футболу Андрія Павелка під арешт. Його підозрюють у причетності до махінацій з будівництвом заводу з виготовлення штучної трави для футбольних полів. Павелку призначили арешт на два місяці — до 22 січня 2023 року. При цьому голова УАФ мав право внести заставу у розмірі 9,8 мільйона гривень. Заставу внесли у той же день.

 

Як повідомляла УМ, збірна Хорватії переграла збірну Марокко та виграла бронзові медалі у матчі за третє місце чемпіонату світу з футболу в Катарі у суботу ввечері, 17 грудня.