Власників київського «Динамо» переконали, що інтереси збірної важливіші за їхній клуб

17:52, 19.04.2022
Власників київського «Динамо» переконали, що інтереси збірної важливіші за їхній клуб

Головний тренер футбольної збірної України Олександр Петраков зайняв принципову позицію у суперечці з власниками київського «Динамо». (Фото з сайта sport.ua)

Матч «плей-оф» кваліфікації ЧС-2022 між збірними України та Шотландії, проведенню котрого 24 березня завадило повномасштабне вторгнення російської армії в нашу країну, тепер, за рішенням УЄФА, має відбутися 1 червня.

 

Попри те, що в УАФ говорили про відсутність у синьо-жовтої збірної можливості нормально підготуватися до відповідальної гри, а її перший віцепрезидент  Олексій Михайличенко навіть пропонував ФІФА взяти українську команду на ЧС за політичним, а не спортивним принципом, у вітчизняному футбольному господарстві вже працюють над деталями навчально-тренувального збору, котрий передуватиме принциповому двобою.

 

Головний тренер збірної України Олександр Петраков днями оголосив список футболістів, з якими він планує розпочати майже місячний процес підготовки до зустрічі з Шотландією. На збір, котрий, як повідомив очільник УАФ Андрій Павелко, за сприяння президента УЄФА Александера Чеферіна має відбутися в його рідній Словенії, наразі кличуть лише представників вітчизняних клубів. Легіонери долучаться пізніше – після завершення національних чемпіонатів у Європі (23 травня).

 

Однак, щойно оголосили склад і дату початку зборів, у наставника української збірної Олександра Петракова виникли проблеми. Виявилося, що київське «Динамо», котре, як відомо, нині в Європі грає благодійне турне на підтримку України,  не готове дуже рано (а мова йшла про 29 квітня) відпустити до табору збірної 12 своїх виконавців.

           

«Ми обговорювали це питання з Мірчею Луческу. З висоти свого досвіду він вважає, що ігровий потенціал наших виконавців в інтересах збірної буде використаний раціональніше, якщо вони матимуть ігрову практику в рамках серії товариських благодійних матчів з топ-клубами Європи», - заявив президент "Динамо" Ігор Суркіс.

           

Почуте неабияк збурило вітчизняну футбольну спільноту. Ексочільник комітету національних збірних УАФ, колишній керманич «синьо-жовтих» Мирон Маркевич вибухнув гнівом:

 

«Ви мене вибачите, але хто такий Луческу для нашої країни? Так не можна, це переходить вже усі межі! Для нас головне, щоб збірна поїхала до Катару, і для цього треба зробити все. Мене дивує, що у наш час може бути така позиція».

           

Підтримав Маркевича й попередник Луческу в динамівському колективі - Сергій Ребров, наголосивши, що рішення «Динамо» не відпускати своїх гравців в той термін, який визначив головний тренер збірної України, невірне і негарне.

 

«Я поважаю київське «Динамо», я поважаю Мірчу Луческу, який багато що зробив для команди, але зараз головне завдання усієї футбольної України зовсім інше», - вказав український спеціаліст, який нині працює в клубі «Аль-Айн» із ОАЕ.

           

Разом з тим Ігор Суркіс закликав до стриманості. Без істерики та спекуляцій він хотів переконати своїх візаві, що немає жодних проблем, якщо гравці "Динамо" прибудуть до табору збірної, як і легіонери, 23 травня, згідно з  Регламентом ФІФА по статусу і трансферу гравців. Однак це лише додало масла у вогонь суперечки.

                       

Позиція динамівських власників відверто шокувала головного тренера «синьо-жовтих».

 

«Які інтереси обстоює київський клуб зараз? Нагадаю, що в країні йде війна, усі внутрішні змагання призупинено: регламент ФІФА застосовується до офіційних матчів, яких зараз у наших клубів немає через війну.  Усе має бути чітко: є виклик до збірної — прошу з’явитися. Якщо ні — доведеться "Динамо" повернутися в Україну, а мені — замінити  динамівців гравцями з інших клубів", - категорично заявив Петраков.

 

Водночас керманич «синьо-жовтих» висловив надію, що динамівські футболісти мають власну відмінну від клубної позицію. За його даними, динамівці готові приїхати до збірної й захищати кольори України.

                       

Втрутитися в ситуацію спробував багаторічний керівник департаменту «Динамо» по роботі із ЗМІ Микола Несенюк, вказавши, що гарячий конфлікт начебто штучний та інспірований давніми опонентами власників клубу.

 

Однак Мирон Маркевич наполягав: «Якщо так буде й далі, то «Динамо» варто націоналізувати, а власникам «Динамо» - братам Суркісам – заборонити в’їзд до України».

 

Після цієї заяви знаного львівського спеціаліста одразу стало відомо про повернення до Києва з-за кордону, задля перемовин з керівництвом УАФ, Григорія Суркіса. А згодом заявилося й інтерв’ю його молодшого брата, в якому Ігор Суркіс повідомив:

 

"Якщо футболісти вважають, що вони краще підготуються до стикових матчів на зборі в національній команді, ми їх без проблем відпустимо. Вони не раби, я не можу їх не відпустити. Я їм нічого не забороняв. Вірю, що у збірної все вийде. Але списати на мене невдачу ні в кого не вийде".

           

Зрештою, в УАФ повідомили, що знайшли компромісну дату приїзду динамівців до табору збірної, і це має статися 3 травня.