Українські волейболісти замінять збірну росії на чемпіонаті світу-2022

21:54, 16.04.2022
Українські волейболісти замінять збірну росії на чемпіонаті світу-2022

Практично через чверть століття чоловіча збірна України з волейболу знову гратиме на чемпіонаті світу. (Фото з сайта telegraf.com.ua)

Зупинити оскаженілу росію, котра продовжує свою агресію на українській землі, намагаються всім світом. Президент України Володимир Зеленський наголошує, що тиснути на окупанта, перш за все, варто на військовому, енергетичному та банківському напрямках. Разом з тим має рф іще одну «болісну» точку. Спортивна індустрія, можна сказати, - це гордість країни-агресорки, і тут світ вдається до максимально потужних дій.

 

Від початку повномасштабної війни в Україні росію вже відсторонили від участі в Паралімпійських іграх-2022 у Пекіні, заборонили грати у «плей-оф» кваліфікації ЧС-2022 з футболу, позбавили її команди права виступати  у футбольних єврокубках, проводити на своїй території етап престижних автоперегонів «Формула-1» тощо. Загалом, одразу десять російських спортивних федерацій нині намагаються в Спортивному арбітражному суді позбутися міжнародного «бану».

 

Черговий крок задля міжнародної ізоляції росії - позбавлення її права на проведення чоловічого ЧС-2022 з волейболу.

 

Пресслужба Федерації волейболу України повідомила: «Адміністрація Міжнародної федерації волейболу (FIVB) дійшла висновку, що підготувати та провести чемпіонат світу в росії неможливо через війну в Україні. Відповідно, там вирішили відібрати у росії право на проведення цього престижного турніру». Водночас FIVB уточнила, що збірні рф не матимуть права брати участь у міжнародних змаганнях. Відтак місце російської збірної на майбутньому «мундіалі» займе українська національна команда.

 

«Для вітчизняного спорту це подія всесвітнього масштабу. Для українських команд з ігрових видів спорту таке трапляється раз на 20-40 років», - каже президент ФВУ Михайло Мельник, нагадуючи, що востаннє на ЧС збірна України грала в 1998 році.

 

При цьому очільник федерації зауважує, що на ЧС «синьо-жовті» потрапили не завдяки «гуманітарній допомозі», а вибороли це право з огляду на свій доволі високий рейтинг (23-є місце) в світовому табелі про ранги.

 

«Цю можливість нам ніхто не дарував! Ми самі все вибороли. Взагалі, на чемпіонат світу завжди проводиться відбір, але не цього разу. Його відмінили у зв’язку з пандемією коронавірусу. Фіналістів обирали, посилаючись на світовий рейтинг», - Михайло Мельник розповів про особливості кваліфікаційного процесу на ЧС-2022.

 

А після виключення збірної росії з числа учасників турніру, вийшло так, що саме збірна України виявилася першою поміж претендентів для її заміни. У Міжнародній федерації волейболу вирішили заново не проводити жеребкування фінального раунду, відтак «синьо-жовті» замість росіян посядуть місце перших сіяних у групі А – поруч з командами Сербії, Тунісу та Пуерто-Ріко.

           

Передбачається, що новими господарями ЧС-2022 будуть Польща та Словенія.

 

Свої ж матчі групового етапу «синьо-жовті», скоріше за все, проводитимуть на польських аренах, і, як прогнозує Михайло Мельник, тут українська збірна матиме дуже потужну підтримку.

 

Що ж до міжнародної ізоляції російського спорту, то цивілізований світ працює над подальшим її посиленням. Заступник міністра молоді та спорту України з питань європейської інтеграції Андрій Чесноков розповів, що завдяки консолідованій позиції світового спортивного руху проти рф та її союзника - Республіки Білорусь - вже запроваджено більш ніж 100 санкцій у міжнародних спортивних організаціях.

 

Утім, щоб зупинити агресію, Україна разом зі своїми партнерами прагне до більшого. Так, днями Верховна Рада звернулася до Міжнародного олімпійського комітету із закликом заборонити участь спортсменів рф та Республіки Білорусь у міжнародних змаганнях, а також виключити громадян цих країн із керівних органів міжнародних федерацій.

 

Також Україна закликала МОК призупинити членство національних олімпійських комітетів росії та Білорусі до завершення війни. Аналогічних обмежень просять наші законодавці й стосовно членства росії та Білорусі в міжнародних спортивних федераціях.

 

При цьому разом з міжнародними партнерами Україна хоче запровадити й низку додаткових санкцій щодо агресивних сусідів. Зокрема, прагне заборони на спонсорування російськими та білоруськими компаніями спортивних організацій і заходів; відміни трансляцій спортивних змагань у росії та Білорусі; призупинення членства російських і білоруських представників у міжнародних спортивних федераціях.