Благодійне турне проти війни розпочали у Європі вітчизняні футбольні гранди

16:08, 13.04.2022
Благодійне турне проти війни розпочали у Європі вітчизняні футбольні гранди

«Дубль» Артема Бесєдіна забезпечив перемогу «Динамо» над варшавською «Легією» на старті їхнього благодійного турне Європою. (Фото з сайту fcdynamo.com)

Змушене боротися за своє виживання, українське суспільство елементарно позбавлене часу та можливостей, які потрібні для спорту. «Зараз узагалі не хочеться говорити про футбол», - таким є теперішній настрій у головного тренера молодіжної команди луганської «Зорі» Микити Каменюки.

 

Частина його колег по футбольному цеху зосереджені на зовсім неспортивних реаліях. Так, добре знані у футбольному світі особистості - Володимир Єзерський, Андрій Богданов, Олександр Алієв, Юрій Вернидуб, Володимир Безсонов, Ігор Бєланов – зі зброєю в руках стали на захист українських міст на своїй зраненій російським загарбником батьківщині.

 

Війна поставила на межу виживання значну частину вітчизняних футбольних клубів, яким, з огляду на втрату фінансування, загрожує розформування. Під питанням опинилося існування навіть вітчизняних грандів. Утім після затяжних роздумів власники «Динамо» та «Шахтаря» повідомили, що продовжать фінансувати свої клуби.

 

Днями ж, отримавши від державних органів дозвіл для виїзду за кордон чоловіків призовного віку, динамівський та гірницький колективи взялися грати в Європі серію благодійних матчів. У такий спосіб гранди хочуть привернути більше уваги європейської спільноти до російсько-української війни та зібрати кошти на допомогу Україні.

 

«Давайте будемо відвертими: наші футболісти можуть принести максимальну користь країні, граючи у футбол. «Динамо» має дуже серйозну репутацію в Європі, це ім'я та бренд, які можуть бути цікавими європейським вболівальникам», - пояснив ідею таких матчів президент «Динамо» Ігор Суркіс.

 

За його словами, керівництво нашої країни допомагає проведенню цих поєдинків: чотири міністерства (Міністерство закордонних справ, Міністерство молоді та спорту, Міністерство соціальної політики, Міністерство культури та інформаційної політики) беруть участь в організації ігор.

 

Упродовж двох тижнів «біло-синім» протистоятимуть місцеві команди з Польщі, Туреччини, Румунії, Німеччини та Хорватії. Перший у цій серії двобій – проти «Легії» у Варшаві - динамівські футболісти завершили упевненою перемогою – 3:1.

 

Вирішальним у матчі став «дубль» Артема Бесєдіна, котрий повернувся до гри після важкої травми коліна, отриманої ним минулого літа під час фінальної частини Євро-2020. «Уперше в житті не знав, як радіти забитому голу», - динамівський форвард розповів про свої подвійні емоції після результативного удару.

 

Зауважимо, що трохи раніше свій відкладений на 1,5 місяці матч 1\8 фіналу Юнацької ліги УЄФА провела динамівська «молодіжка». У Бухаресті підопічні Ігоря Костюка поступилися португальському «Спортингу» - 1:2.

 

«Вважаю, що в цьому сезоні ми виступили добре. Успішно подолати груповий етап, непогано розпочали євровесну, перегравши по пенальті «Депортиво». І мені здається, що, якби не війна, ми б, можливо, досягли на міжнародній арені кращого результату», - наголосив воротар «Динамо» (U-19) Руслан Нещерет.

 

А благодійне турне «Шахтаря» Європою розпочалося з Греції, де, виступаючи повністю українським складом, «помаранчеві» зазнали мінімальної поразки від флагмана місцевого футболу – «Олімпіакоса» (0:1).

 

«Проводячи ці матчі, ми хочемо розповісти світові про війну та мир в Україні. Про жахливу війну, котру Росія розпочала проти України, про страждання та руйнування, котрі принесла війна в нашу країну. Про мир та необхідність завершити це безумство, повернення до нормального життя та відбудови країни», - заявив генеральний директор «Шахтаря» Сергій Палкін.

 

За інформацією пресслужби «гірників», чистий дохід від продажу квитків та реклами на матч проти «Олімпіакоса» склав 3,2 мільйона гривень. Отримані ж гроші клуб планує використати на придбання захисного спорядження та медикаментів для ЗСУ, а також спрямує на допомогу дітям, які постраждали від війни.

 

Додамо, що ідею проведення виставкових матчів розглядають і в УАФ. Її очільник Андрій Павелко заявив, що розклад поєдинків збірної України перебуває на стадії узгодження. Самі ж матчі, більшою мірою, будуть спрямовані на те, аби «синьо-жовті» якомога краще підготувалися до перенесеного з березня на червень поєдинку «плей-оф» кваліфікації ЧС-2022 проти збірної Шотландії.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євген Коноплянка спробує повернутися у великий футбол у Польщі