У Збірній з біатлону обурені мовчанкою натуралізованих росіянок щодо україно-російської війни

20:40, 07.04.2022
У Збірній з біатлону обурені мовчанкою натуралізованих росіянок щодо україно-російської війни

Дмитро Підручний не погоджується з «натуралізаційною» політикою багаторічного керівника ФБУ Володимира Бринзака. (Фото з сайта tribuna.com)

В Україні спорт більше не поза політикою. Про це заявив міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт.

 

«На сьогодні ми всі розуміємо, і спортсмени, і тренери, хто наш друг, а хто наш ворог… В житті багато хто товаришував (з представниками росії), але зараз ми всі розуміємо, хто товариш, а хто вже реальний ворог для наших спортсменів і нашої країни», - наголосив керівник «спортивного» міністерства.

 

Разом з тим в історії з вітчизняної біатлонною збірною не все так однозначно. У команді, де за останні роки з’явилася досить велика кількість натуралізованих російських біатлоністок, розгорівся неабиякий скандал.

 

«Вже не одне десятиліття збірну України з біатлону переповнюють так звані «натуралізовані» спортсмени з Росії, які зараз «поїхали провідати батьків» і ніяк не проявили свого ставлення до тих звірств, за якими стоїть їхня батьківщина, - заявив біатлоніст юніорської збірної України Віталій Мандзин. - Я повністю підтримую слова нашого капітана та лідера чоловічої збірної Дмитра Підручного, і так само не хочу вас більше бачити на нашій землі, в країні вільних людей! Вас тут не чекають! Щоб на світових змаганнях ви ніколи не виступали під українським стягом!».

 

А приводом до обурливої реакції вітчизняних стріляючих лижників стали слова президента ФБУ Володимира Бринзака, котрий в одному з інтерв’ю сказав, що додому, провідувати рідних, натуралізовані росіянки поїхали ще до початку повномасштабного вторгнення російської орди в Україну.

 

Капітан чоловічої збірної України Дмитро Підручний назвав ті слова неправдою.

 

Молода українська біатлоністка Христина Дмитренко уточнила:

 

«Усі перебували в Сянках на зборі, готувалися до Кубка IBU, і коли почалася війна, вони (натуралізовані росіянки) зібрали речі та поїхали додому. Звертаюся до вас, дівчата. Якщо ви думаєте зараз відсидітися тихо у своїх нірках, а потім приїхати до нас і давати якісь пояснення, мовляв, ми не могли і боялися, то сидіть краще вдома. Бринзак вас, зрозуміло, прийме назад, але ось більшість біатлонної сім'ї проти вашої присутності».

 

Загалом, українських біатлоністів та біатлоністок обурило мовчазне перебування в Росії їхніх натуралізованих колег по синьо-жовтій збірній, котрі замість слів підтримки Україні публікують на своїх сторінках в соцмережах інформацію про торти та кулінарні курси.

 

Вадим Гутцайт вважає, що після війни цим спортсменам не місце в збірній команді України. «Якщо вони не висловлюють ніяких своїх громадянських позицій, якщо вони не підтримують Україну, а перебувають на території країни-агресора, тому їм не місце тут. І після закінчення війни ми над цим питанням будемо працювати", – сказав Міністр молоді та спорту України.