Джамала, Хливнюк і харківські фігуристи Максим Нікітін і Олександра Назарова розчулили глядачів чемпіонату світу

18:23, 26.03.2022
Джамала, Хливнюк і харківські фігуристи Максим Нікітін і Олександра Назарова розчулили глядачів чемпіонату світу

Харків’яни Олександра Назарова та Максим Нікітін виступили на 111-му чемпіонаті світу з фігурного катання. (Коллаж автора/НОК України)

Харків’яни Олександра Назарова та Максим Нікітін, яких повномасштабна війна російської федерації проти України застала у рідному місті,  виступили 25 березня на 111-му чемпіонаті світу з фігурного катання.

 

Ритмічна танцювальна композиція української пари, участь якої у змаганнях у французькому місті  Монпельє майже до останнього була під питанням,  зворушила глядачів музичним супроводом.

 

Звучала пісня української співачки Джамали «1944» англійською - про депортацію диктатором тоталітарного радянського союзу сталіним кримськотатарського народу. Особливого значення нині набули слова: «Коли чужинці приходять, вони приходять у ваш будинок, І вбивають всіх вас і говорять: «Ми не винні, не винні». Де ж ваш розум?  Людство плаче».

 

Нагадаємо,  Україні у 2016 році пісня «1944» принесла перемогу у конкурсі Євробачення, через два роки після того, як  росія злочинно анексувала Український Крим. 

 

Другою піснею у музичній композиції, під яку показувала свій виступ пара харківських фігуристів, став гімн Січових стрільців «Ой, у лузi червона калина» у виконанні лідера гурту «Бумбокс Андрія Хливнюка. Зазвучало українською: «Ой у лузі червона калина похилилася. Чогось наша славна Україна зажурилася. А ми тую червону калину піднімемо, А ми нашу славну Україну, гей, гей, розвеселимо!».

 

Дует  27-річного Максима Нікітіна та 25-річної  Олександри Назарової ще 14 лютого представляв Україну на Олімпійських іграх-2022 в танцях на льоду, виступаючи на пекінській арені Capital Indoor Stadium.  Повномасштабне вторгнення росії до України 24 лютого застало спортсменів у Харкові, який із першого дня злочинного вторгнення рашистів зазнав атак нападника.

 

Олександрі Назаровій вдалося виїхати з міста майже відразу. Максим  Нікітін більш ніж три тижні провів у Харкові під постійними обстрілами російських військ. Пара вирішила все ж виступати на чемпіонаті світу з фігурного катання, фактично без належної підготовки, у футболках – парно – кольору українського прапора. Необхідних костюмів  для виступу за кордоном не встигли підготувати в умовах війни в Україні.

 

За буквально кілька днів у Польщі перед виступом на чемпіонаті світу харків’яни трансформували свій ритмічний танець.

 

 

«Тут величезна подяка канадцю Г'юґо Шуїнару, який створює музичне аранжування для світових зірок фігурного катання (мало не всієї монреальської команди танців на льоду, Юдзуру Ханю, Нейтана Чена, Каорі Сакамото тощо) та запропонував допомогти з композицією й українській збірній (Софії Голіченко та Артемові Даренському також готував нову музику саме він)»,  - пише Катерина Макаревська, журналістка «Суспільне. Спорт».

 

Пара отримала бали  навіть вищі, ніж на Олімпіаді, - 67.70 бала. Дует потрапив до топ-16 за досить високої конкуренції. Для проходу в довільну програму потрібно було потрапити у топ-20 найкращих. Усього на 111-у чемпіонаті світу, який проходить із 23 по 27 березня,  виступає 31 пара.  Із довільного танцю Олександра Назарова та Максим Нікітін знялися. Вважали, що не готові. 

 

Для українців цей виступ харків’ян  на чемпіонаті світу – не лише про фігурне катання. А про те, що  усі сфери життя: культура  і спорт не можуть бути поза політикою. За те, що багато хто піддавався спокусам більших грошей чи слави «за поребриком», - доводиться дорого платити усій Українській державі. І це має стати тим уроком, після якого кожен співак, спортсмен чи будь-хто інший вибиратиме не «швидкі гроші» від маніпуляторів і злочинців, а від початку виважену патріотичну проукраїнську позицію.

 

 

До речі, Андрій Хливнюк із «Бумбоксу», який вступив до територіальної оборони Києва, потрапив 26 березня під мінометний обстріл росіян й отримав поранення обличчя.

 

«Мінометний вогонь і щасливий 300, - написав співак у соціальній мережі. -  Для моїх слухачів з Росії. Ось з якими нацистами ви воюєте, ідіоти. На жаль, наша колона втратила два пікапи, але вірю, що наші волонтери з цим впораються».