Расистський напад на Жана Беленюка розслідує поліція Києва

20:32, 13.08.2021
Расистський напад на Жана Беленюка розслідує поліція Києва

Жан Беленюк цікавиться: чи українець Я для своєї держави? (Фото з ФБ-сторінки Жана Беленюка)

Олімпійський чемпіон, нардеп від «слуг народу» Жан Беленюк став жертвою расистської провокації невідомих молодиків у Печерському районі Києва у п’ятницю.

 

Невідомі підійшли до борця на вулиці в центрі Києва і почали провокувати на конфлікт расистськими висловлюваннями.

 

Як інформує Україна молода, про обставини події Жан Беленюк написав у соцмережах.

 

Поліція Києва вже вивчає обставини ганебного інциденту.

 

"Невідомі мені молодики, підійшовши до мене в центрі Києва (Печерск), намагалися  спровокувати конфлікт! Викрикуючи образливі речі типу: "чорна мавпа щось знає про патріотизм?!" та "вали до Африки!".  Слава Богу, до бійки справа не дійшла, тож зі мною все нормально", - написав олімпієць, який здобув для України єдину золоту медаль у Токіо.

 

Відтак, Жан Беленюк риторично питає:

 

«Мені цікаво, чи українець Я для свої держави, які критерії патріотизму існують в ній?! Наскільки Олімпійський чемпіон може себе безпечно почувати в своїй Батьківщині і в рідному місті?! І чи нормально в європейській державі чути образливі речі людям, які кладуть життя на її прославляння?!».

 

Під постом Беленюка у коментарях висловили свою підтримку борцю чимало відомих українців, у тому числі, й з іншими політичними вподобаннями.

 

На расистський напад одразу відреагувала партія «Слуга народу», яка у своїй заяві вимагає від Національної поліції у найкоротші терміни встановити особи нападників та притягти їх до відповідальності.

 

«13 серпня невідомі молодики намагалися спровокувати народного депутата Беленюка на конфлікт, викрикуючи образливі расистські фрази та ставлячи під сумнів його патріотизм… Вважаємо, що подібний інцидент – один із проявів мови ненависті», - йдеться у заяві.

 

Тоді як у поліції Києва повідомили, що вже внесли відомості про подію до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних переконань) Кримінального кодексу України.

 

Наразі встановлюють обставини події та шукають причетних.

 

Як повідомляла «УМ», на Олімпійських іграх в Токіо борець Жан Беленюк єдиний з української команди завоював золоту медаль.