Олімпіада-2020: МОК відреагувало на відставку глави оргкомітету Ігор у Токіо Йосіро Морі через сексизм

12:56, 12.02.2021
Олімпіада-2020: МОК відреагувало на відставку глави оргкомітету Ігор у Токіо Йосіро Морі через сексизм

Глава організаційного комітету Олімпійських ігор в Токіо Йосіро Морі йде у відставку

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) повністю поважає і розуміє рішення голови організаційного комітету Олімпійських ігор в Токіо Йосіро Морі піти у відставку через скандал навколо допущених ним сексистських висловлювань.

 

Як інформує УМ, про це сказав президент МОК Томас Бах, якого цитує пресслужба організації.

 

Раніше МОК засудив сексистські висловлювання Морі і назвав їх “абсолютно неприпустимими” і такими, що суперечать принципам МОК і реформам. У п’ятницю Морі оголосив, що йде у відставку.

 

“МОК повністю поважає рішення Морі піти у відставку і розуміє причини для цього, — сказав Бах. — У той же час ми хотіли б подякувати йому за видатний внесок в організацію перенесених Олімпійських і Паралімпійських ігор — 2020 у Токіо протягом останніх років, Морі допоміг зробити Токіо найпідготовленішим олімпійським містом. МОК продовжить працювати рука об руку з його наступником, щоб забезпечити безпеку і надійність Олімпійських ігор в 2021 році”.

 

Морі опинився в центрі скандалу через свої слова про те, що збільшення кількості жінок в спортивних комітетах і федераціях призводить до затягування їхніх засідань. Він пояснив це тим, що жінки, на його думку, виступають надто довго і кожна з них вважає за необхідне щось сказати. Згодом глава оргкомітету вибачився за свої висловлювання, однак у відставку відразу подавати не став. Його засудили низка політиків і компаній — спонсорів Ігор, включаючи Toyota, крім того, від своєї роботи в знак протесту відмовилися близько 500 волонтерів та учасників естафети олімпійського вогню.

 

Морі народився в 1937 році. Він закінчив престижний університет Васеда. За свою політичну кар’єру, будучи членом Ліберально-демократичної партії, він займав пост міністра освіти, очолював транспортне відомство. З 2000 по 2001 рік Морі був прем’єр-міністром Японії. У 2014 році після того, як Токіо був обраний столицею Олімпіади 2020 року, він очолив оргкомітет Ігор.

 

Для проведення процедури виборів нового глави оргкомітету Ігор, як очікується, буде створено спеціальну комісію. За даними агентства Kyodo, вірогідним кандидатом на цей пост є міністр у справах Олімпіади і Паралімпіади Сейко Хасімото.

 

Олімпіада в Токіо повинна була пройти з 24 липня по 9 серпня 2020 року, але через пандемію змагання були перенесені на рік і відбудуться в період з 23 липня по 8 серпня 2021 року. При цьому назва Ігор “Токіо-2020” збережена.