Лукашенко обізвав МОК «бандою» через заборону відвідувати Олімпіаду

14:45, 08.12.2020
Лукашенко обізвав МОК «бандою» через заборону відвідувати Олімпіаду

У відвідуванні Олімпійських ігор буде відмовлено і синові Лукашенка Віктору

Олександр Лукашенко обізвав Міжнародний олімпійський комітет "бандою" і пообіцяв звернутися до суду через усунення від Ігор та інших заходів МОК членів Національного олімпійського комітету Білорусі і самого Лукашенка.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Радыё Свабода.

 

Зазначається, що таку заяву Лукашенка зробив в ході візиту в Столбцовську центральну районну лікарню.

 

"Треба нам звернутися в суд. Нехай Бах (президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах - ред.) і банда розкажуть, у чому моя вина, що я свою країну захищаю?! Участь в цих заходах я 25 років не брав, переживу і далі. Але ви що, зібрали всі країни і прийняли рішення? І добре я, навіщо дітей чіпаєте? Немає справедливості в світі. Якщо ти справедливу політику будуєш - будеш ворогом".

 

Видання зазначає, що заява Лукашенка про те, що він "25 років не брав участі в Олімпійських іграх", не відповідає дійсності. Вперше Лукашенко відвідав Олімпіаду в 1998 році в японському Нагано. Більше того, в порушення міжнародних дипломатичних протоколів навіть не сповістив японську сторону про свій візит. Право на посадку літака в Японії було отримано тільки за сприяння МЗС Росії.

 

Також Лукашенко був присутній на літніх Олімпійських іграх 2008 року в Пекіні. Тоді його візит був запланований, як і в 2014 році на Зимові Олімпійські ігри в Сочі, Росія.

 

Як повідомляла УМ, Міжнародний олімпійський комітет (МОК) прийняв рішення усунути членів виконкому Національного олімпійського комітету (НОК) Білорусі на чолі з Олександром Лукашенком від Олімпійських ігор та інших заходів організації.

 

Як повідомлялося, в серпні понад 1,5 тисячі білоруських спортсменів підписали відкритий лист з вимогою зупинити насильство в країні і провести чесні вибори. Через відмову відкликати свій підпис під цим документом були звільнені або зазнали дискримінації чемпіонка світу з фрістайлу Олександра Романовська, бігунка Світлана Куделич і інші відомі спортсмени та тренери. Деякі з них, наприклад, баскетболістка світового рівня Олена Левченко та багатоборець Андрій Кравченко були затримані і засуджені.