Кіберспорт в Україні офіційно визнано урядом

10:58, 08.09.2020
Кіберспорт в Україні офіційно визнано урядом

В Україні існує «висока культура кіберспорту і сильні гравці», бо це вже давно не «стрілялки».

Кіберспорт визнано офіційним видом спорту в Україні більшістю голосів під час засідання урядової комісії з визнання виду спорту в понеділок.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це інформують Міністерство цифрової трансформації, Міністерство молоді і спорту, а також Федерація кіберспорту України (UESF).

 

Як зазначає заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков, в Україні існує «висока культура кіберспорту і сильні гравці», а наші команди регулярно перемагають на міжнародних турнірах.

 

«Для нашої країни це історичний момент, адже кіберспорт – це вже давно не просто «стрілялки», а фундаментальний елемент сучасної цифрової культури. Ним захоплюються близько 600 мільйонів людей, серед яких і мільйони українців», - наголосив заступник міністра.

 

Тож у Мінцифри сподіваються, що проведення кіберспортивних змагань, розробка відеоігор і розвиток геймерської інфраструктури дозволять поповнити бюджет країни.

 

Мало цього, у найближчі кілька років у Києві мають створити перший у світі «кіберспортивний готель».

 

Однією з найвідоміших українських киберспортівних команд є організація NaVi, у якій є склади з дисциплін Dota 2, CS: GO, PUBG, Fortnite, Apex Legends, Rainbow Six Siege і Quake Champions.

 

У 2010 році склад NaVi з Counter-Strike 1.6 вперше в історії кіберспортивних змагань виграв одразу три великих турніри за один рік — Intel Extreme Masters, Electronic Sports World Cup і World Cyber Games.

 

З 2018 року в Україні існує Федерація кіберспорту, і на її сайті вказано, що члени Федерації останній рік активно працювали над наданням кіберспорту в Україні статусу офіційної спорту на законодавчому рівні.

 

Зауважимо, що у кінці липня 2020-го засновник NaVi Олександр Кохановський заявив, що його команда планує зробити Київ «Меккою світового кіберспорту, а Україну наблизити за рівнем до Південної Кореї і США».

 

Пан Кохановський разом з партнерами та інвесторами, які перемогли на аукціоні з продажу київського готелю Дніпро, планують перетворити готель на «перший у світі Esports Ready Hotel» і вкласти в його реконструкцію близько $20 млн у найближчі два роки.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Кіберспорт, е-спорт — спортивні змагання з відеоігор. Історія електронного спорту почалася з гри Quake, яка мала режим мережевої гри через LAN або інтернет. Зазвичай кіберспортивні ігри — це шутери від першої особи, стратегії реального часу й спортивні симулятори. Подібно до звичайного спорту, конкретні ігри називаються дисциплінами.