У Києві запрацюють спортзали і транспорт 22 травня

15:21, 18.05.2020
У Києві запрацюють спортзали і транспорт 22 травня

Чимало прихильників здорового способу життя чекають на відкриття спортклубів після карантину. (Фото спортклубу К4)

Київрада готується розпочинати другий етап послаблення карантину в столиці 22 травня.

 

Передбачається, що вже цього дня запрацюють спортзали (окрім басейнів), великі магазини (поки що окрім ТРЦ), ринки і громадський наземний транспорт (крім метро).

 

Як повідомляє «Україна молода», про це заявив мер Києва Віталій Кличко у понеділок.

 

"За дотримання регламентів і умов безпеки, почнуть працювати: промислові ринки, великі магазини площею до 1 000 м2, спортзали та фітнес центри, крім басейнів. Також місто планує після 22 травня відновити роботу наземного громадського транспорту у звичайному режимі", - зауважує пан Кличко.

 

За його словами, з 25 травня Київ готовий відновити роботу метро. Очікується відповідне рішення уряду.

 

При цьому, мер Києва вважає, що відкривати великі торговельні центри у столиці потрібно лише після відновлення роботи метро.

 

"Ми будемо зважати на динаміку розповсюдження захворювання, якщо епідеміологічна ситуація не погіршиться, а кількість хворих не збільшиться, то відкриття торговельних центрів буде натупним етапом послаблення обмежень. Також великі торговельні центри треба відкривати після відновлення роботи метро. Бо люди добираються на роботу громадським транспортом, зокрема і до великих розважально-торговельних цетрів", - сказав Віталій Кличко.

 

І додав: "Якщо 25 травня ми відкриємо метро і якщо не буде негативної динаміки захворюваності, то будемо розглядати можливість відкриття великих розважально-торговельних центрів".

 

 

У свою чергу, мер Дніпра Борис Філатов не буде запускати громадський транспорт повноцінно до рішення Кабміну про це. Водночас, він закликав уряд «перестати займатися самообманом», адже громадський транспорт у містах працює, просто за спецперепустками.

 

«Ми видали 140 тисяч перепусток. У нас тут черги розтяглися на два квартали, щоб отримати ці спецперепустки. Після послаблення карантину 11 травня до нас прийшли і стали в чергу усі підприємці, ФОПи, яким було дозволено наразі відкрити майданчики і так далі. Тобто вони також потребують цих спецперепусток. Ми видали ще 50 тисяч. Уявіть собі пасажиропотік у 200 тисяч. Фактично громадський транспорт працює. Тобто це симулякр за великим рахунком», - сказав пан Філатов.

 

Мер Дніпра додав: «Щоб не вийшло так, як з парками. Коли шановний Віктор Ляшко зізнався, що парки закрили для того, щоб налякати людей. Щоб потім ми не з’ясували після 22 травня чи після 1 червня, що громадський транспорт також не запускали для того, щоб налякати людей».

 

При цьому Філатов згоден, що треба дотримуватися усіх епідеміологічних заходів: соціальної дистанції, маскового режиму й іншого.

 

Як повідомляла «УМ», після відновлення роботи громадського транспорту може різко збільшитися оплата за проїзд у маршрутках. Адже згідно норм, під час пандемії салон може бути заповнений лише на 25%. Відтак, перевізники перекладуть свої втрати на пасажирів.

 

Як не боятися змін, чому людям необхідно займатися спортом та які основи раціону для спортивного тіла — у розмові «УМ» з тренером спортзалу Олександром Калініченком.