Євро-2016: після бійок британці звинувачують росіян в расизмі

14:43, 13.06.2016
Євро-2016: після бійок британці звинувачують росіян в расизмі

Фани Росії та Англії побилися після матчу в суботу.

Матч між збірними Росії та Англії на Євро-2016 запам'ятався не лише захоплюючою грою на полі, а й масовими бійками поза ним. З'ясовувати стосунки російські та англійські фани почали ще в п'ятницю: поодинокі сутички переросли у криваве побоїще біля міського порту Марселя. Поліції Франції вдалося заспокоїти багатотисячний натовп, застосувавши сльзогінний газ.

Після цієї бійки міністр спорту Франції Патрик Каннер назвав суботній матч Англія-Росія вибухонебезпечним. «Це один з п'яти ризикованих матчів турніру. Британці і росіяни, враховуючи звичаї і тих, і інших... Це може бути вибухонебезпечно. Усе можливе буде зроблено для забезпечення безпеки на цій зустрічі», - попереджав він.

Британські журналісти, у свою чергу, згадали про погану репутацію російських фанів, схильних до расизму. Зокрема, Патрик Сейвер в The Daily Telegraph нагадав, що напередодні Євро-2016 «головорізи» з конкуруючих клубів — ЦСКА та «Спартака» — пообціяли об`єднати свої сили проти вболівальників з інших країн.

Московських ультрас автор називає неонацистами, підкреслюючи, що вони нерідко перетворювали матчі російського чемпіонату у бійню з використанням піротехніки. При цьму журналіст він наголошує, що тамтешні фани відкрито розмахують неонацистськими прапорами на стадіонах та іноді нападають на поліцейських.

Тож The Daily Telegraph висловлює побоювання, що такі агресивні дії можуть бути спрямовані проти темношкірих англійських уболівальників та туристів з Азії.

Британці також прогнозують, що росіяни будуть співати расистські пісні про гравців інших збірних, як це було у 2013 році на матчі Ліги Чемпіонів між ЦСКА та «Манчестер Сіті». Тоді, нагадаємо,  образливі слова московських фанатів були спрямовані проти футболіста англійського клубу Яя Туре.

Такі побоювання уже частково підтвердилися після матчу Росія-Англія у суботу. За повідомленнями BBC та AFP, російські ультрас спочатку запустили сигнальну ракету в сектор прихильників «трьох левів», а потім влаштували бійку, жертвами якої, серед інших, були і темношкірі британці.

Організатори турніру вже відреагували на неправомірні дії фанатів. Зокрема, УЄФА відкрила дисциплінарне провадження, звинувативши росіян у расизмі, а французька поліція посилила заходи безпеки.

У свою чергу міністр спорту Росії Віталій Мутко заявив, що Російський футбольний союз знайде та покарає ініціаторів конфлікту, відзначивши, що така поведінка вболівальників псує імідж Росії перед Чемпіонатом світу-2018.

Як наслідок, деяких російських любителів футболу вже не пускають до Франції. Принаймні п'ятьом уболівальникам збірної Росії вже відмовили у відвідуванні країни, відправивши їх на батьківщину просто з аеропорту Марселя. Такими діями, за словами французів, організатори прагнуть запобігти подальшим провокаціям.

Нагадаємо, суботній матч Росія-Англія закінчився з рахунком 1:1. А от українці в неділю програли збірній Німеччини 2:0.