Кольорова трапеза

Кольорова трапеза

Ви бачили: молода капуста в магазинах уже по 5 гривень за кілограм і молодюсінькі кабачки за такою ж ціною? А на ринку дідусь просить майже за безцінь купити величезні букети свіженького салатного листя, петрушки і зеленої цибулі. А в селян усе це — біля хати на городі! Бери, доповнюй–приправляй і, смакуючи, отримуй величезне задоволення і нові сили.

Один вдома

Один вдома

Багато хто вважає, що найкращі кухарі — чоловіки. Тільки більшість із них, щоправда, коли вдома біля плити — дружина чи мама, не поспішає розкривати свої кулінарні таланти. А коли обставини раптово змушують власноруч готувати страви, представники сильної половини часто розгублюються: не знають, що за чим відправляти у каструлю. Щоб не трапилося так, як у тій приказці «Був хліб, та не було ножа, і охляв чоловік з голоду», пропонуємо для чоловіків підбірку рецептів смачної, корисної і легкої в приготуванні їжі. Жінкам ці страви також готувати не забороняється.

Тривіальні страви з родзинками

Нескладно зробити вишуканим і різноманітним застілля, якщо тебе не обмежують кошти. Складніше, коли на креветки, авокадо й анчоуси не вистачає грошей. Але навіть із досить скромним запасом спецій і традиційним набором продуктів можна здивувати гостей чи домашніх.

І солодко, і майже корисно

Про шкоду надмірного вживання солодкого активно говорять дієтологи і стоматологи. Утiм усе, що створила природа (ну й трохи трансформувала людина), у невеликих дозах, скажімо, одна цукерочка з натуральних какао–порошку і слив, — тільки на користь. Бо небагато шоколаду сприяє гарному настрою і роботі мозку, а сливи багаті на калій, який необхідний для безперебійної роботи серця. Прихильники аюрведи взагалі вважають, що прозаїчна у сприйнятті багатьох слива, як і її різновид — чорнослив, здатні дати людині спокій, доброту і ніжність. Вірите ви традиційній науці чи екзотичним віруванням, лишається правильним висновок про те, що цукерки з чорносливом у помірних дозах — це, швидше, корисно, аніж навпаки. Але які з них вибрати? На полицях магазинів сьогодні їхніх різновидів — точно не один і не два. Найкращі — за смаком, ціною і складом — допоможе знайти дослідження Центру незалежних споживчих експертиз «Тест» семи зразків такої продукції.

Отруйна змія і лялька

Отруйна змія і лялька

Коли дорослі на день народження, свято чи просто так дитині дарують іграшку, — упевнені, що приносять радість. Насправді у багатьох випадках, презентуючи омріяну ляльку доньці чи диво–пістолет синочку, ви підсовуєте їм вибухівку сповільненої дії, начинену шкідливими для здоров’я малюків хімічними елементами: свинцем, миш’яком й іншою гидотою. За оцінками спеціалістів, на вітчизняному ринку — не менше 60 відсотків дитячих іграшок неналежної якості або без сертифікатів. І те, що ви купили забавку у магазині, на жаль, не є гарантією її якості. Серед фотографій іграшок, небезпечних для здоров’я дітей, вивішених на сайті громадської організації «Мама–86», я знайшла білосніжний ляльковий чайний сервіз із кумедними ведмедиками — один в один такий, як я купувала дитині у дитячому супермаркеті у Києві, а мережа цих магазинів охоплює Одесу, Ужгород і ще багато міст і містечок.

Смачні «трансформери»

Смачні «трансформери»

Кожна господиня, якій доводиться на сім’ю готувати і кожен день, і на сімейні свята, іноді буває в розпачi: що б його такого скуховарити, щоб і задоволеними всі лишилися, і не були страви зовсім буденно–прісними.

Щедрі м’ясниці

Щедрі м’ясниці

Після Святвечора, коли на стіл, за релігійно–народними традиціями, добрі господарі виставляли 12 пісних страв, час готуватися до Другої куті. У переддень Старого Нового року — на Маланки — має бути така ж кількість наїдків, але вже скоромних.

Зелень, прощай

Коли ніяк не можу придумати, що хочу готувати, — відправляюсь шукати продукти, які мене надихнуть на черговий кулінарний «подвиг». Цього разу на що не дивилася — ніщо не пробуджувало мої гастрономічні фантазії: і лісові гриби нещодавно були, й улюблені баклажани щойно готувала... Аж раптом — по–весняному зелені кріп та петрушка і насичено фіолетовий базилік на риночку біля чепурної сільської жінки. Від запаху справжньої городньої зелені аж запаморочилася голова! Отже, готуватиму страви, смак яких підкреслять ці трави. Бо зовсім скоро, аж до наступної весни, саме таких ніде не знайдеш.

Сирки з ГМО і ковбаса з невідомих продуктів

Сирки з ГМО і ковбаса з невідомих продуктів

Із настанням осені активізувався процес заповнення домашнього холодильника продуктами, які можна перетворити на кількаденний запас для намащування–накладання на хліб — щоб було що кому перед або після занять у школі чи інституті нашвидкуруч перехопити.

«Капелюшки» про запас

«Капелюшки» про запас

Коли додому з лісу приносиш кілька кошиків грибів, зрозуміло, хоча б частину треба припасти на потім. Грибник зі стажем — киянка Марія Ткаченко за одним і тим самим рецептом уже понад два десятки років консервує всі гриби: білі, польські, опеньки, моховики, маслюки, рядовки.