НЬЮЗ-РУМ

30.08.2007

                «Одеська кіностудія» оголосила про запуск нового проекту. Цього разу це романтична комедія «Посмішка Бога», яку знімає російський режисер Володимир Аленіков. Свого часу саме він створив кіновізитівку Південної Пальміри — картину за творами Бабеля «Біндюжник і король». Нинішня стрічка до Одеси також має безпосередній стосунок. Річ у тім, що відправною точкою для сценарію «Посмішки Бога» стала збірка оповідань відомого одеського письменника Георгія Голубенка «Руде місто». Ці історії — такі собі замальовки з життя Одеси, приправлені фірмовим одеським гумором та підкреслено доброзичливим ставленням до легендарного міста і його мешканців.

                Кіномани у «Посмішці Бога» обов’язково знайдуть перегук із фільмом «Неймовірні пригоди італійців у Росії»: в Чикаго старий одесит, відчуваючи, що пора вже на той світ, розповідає своїм родичам про заповіт. Аби виконати волю дідуся, онук, Ален Ольшанський, вирушає до Одеси. Там потрапляє на екскурсію по катакомбах, прямуючи якими можна потрапити не лише у певні райони міста, але й в різні історичні періоди Одеси.

                У головних ролях — зірки російського кіно Армен Джигарханян, Роман Карцев, Олександр Панкратов-Чорний, Станіслав Садальський.

* * *

                ІІ Міжнародний фестиваль незалежного кіно «КіноЛев-2007», що відбувся у Львові з ініціативи Музею ідей, так і не наважився потішити Гран-прі когось із конкурсантів. Причина, як заявляють організатори, у тому, що журі — серед експертів були відомі режисери Михайло Іллєнко, Юрій Терещенко, Тарас Томенко — не захотіло занижувати планку для тих, хто приїде на «КіноЛев» зі своїми стрічками наступного року. У конкурсній програмі були представлені лише ті стрічки, хронометраж яких не перевищує сорок хвилин.

                За перемогу у фестивалі цьогоріч змагалися кілька десятків фільмів не лише з України, а й зі США, Польщі, Мексики, Німеччини, Грузії, Австрії, Швеції, Росії та інших країн. Приз глядацьких симпатій отримав Фернандо Маная — глядачі відзначили його акторську роботу у фільмі «До та після поцілунку з Марією». Ця стрічка іспанського режисера Рамона Алоса перемогла в номінації «Кращий ігровий фільм».

                Спеціальний приз «КіноЛева-2007», «Левине серце», отримав білорус Юрій Кащеватський, який презентував документальний фільм «Площа».

* * *

                У вересні в Ялті відбудеться черговий фестиваль продюсерського кіно України і Росії «Кіно-Ялта», у програмі якого — вісім конкурсних і сім позаконкурсних фільмів. Україна у конкурсі на фесті презентуватиме стрічки, які вже мають свою фестивальну і навіть прокатну історію: «Два в одному» Кіри Муратової, «Аврора, або Що снилося Сплячій красуні» Оксани Байрак, «Інді» Олександра Кірієнка і фільм «Біля річки» Єви Нейман. Конкурсні картини демонструватимуться в кінозалах кінотеатру «Спартак» і Кінопалаці. Позаконкурсні фільми можна буде подивитися на Набережній Ялти на відкритому показі, повідомляє УНІАН.

Підготувала Нана ТУГУШИ.