Ударимо роком по потеплінню

07.07.2007
Ударимо роком по потеплінню

Учора в Гамбурзі завершили монтаж сцени для європейського концерту Live Earth. (РЕЙТЕР.)

      Програвши сім років тому змагання за президентство у США, Ел Гор виграв час і натхнення для активної громадської роботи. Колишній «перший заступник Білла Клінтона» став головним борцем за екологію в усьому світі. Сьогодні під його патронатом відбувається глобальний 24-годинний музичний марафон у восьми великих містах шести континентів і навіть у Антарктиді, який транслюватимуть телеканали більшості країн світу. Назва цього проекту - Live Earth («Жива Земля»), а мета - зміна нашого світу на краще, передусім шляхом призупинення процесів глобального потепління, що вже тепер несуть помітну загрозу людству. Звісно, музичними ритмами на катастрофічні зміни клімату не вплинеш, але ж можна принаймні привернути увагу людства до цієї загрози.

Попередники і організатори

      Як повідомляє агенція «Ассошиейтед пресс», Live Earth є третьою і найбільшою за масштабами глобальною музичною доброчинною акцією. Навіть за назвою вона перегукується з двома попередніми: концертом 1985 року Live Aid («Жива допомога»), який ставив за мету допомогу голодуючим Ефіопії і організатором якого був ірландський музикант Боб Гелдоф, та минулорічною доброчинною акцією Live 8 (гра англійських слів, що за звучанням відповідає фразі «Жива допомога»). Завданням цього фестивалю була боротьба з бідністю в Африці, а організаторами виступили той самий Боб Гелдоф та інший ірландський співак та музикант, лідер рок-групи U2 Боно.

      Ідейним натхненником та організатором сьогоднішньої акції є колишній віце-президент США (1993-2001) та кандидат у президенти-2000 Ел Гор. Фінансову підтримку глобального музичного марафону забезпечує діловий партнер Гора - американський фінансист та організатор концертів Кевін Уолл. Гасло акції доволі розмите: «Переключення світового руху на вирішення кліматичних криз».

      Гор та Уолл заявили: вони мають великі сподівання, що проекти такого гатунку привернуть світову громадську думку до «нових політичних реалій». «Переломний момент у політичній системі настає тоді, коли більшість людей має на озброєнні знання про кризу та методи її вирішення. У такому випадку ви бачите, що вся політична система зазнає драматичних змін», - пояснив Ел Гор.

      «Ходіння в екологію» не є для 59-річного Альберта Гора чимось новим. Він щиро переймається проблемами довкілля і цього року отримав «Оскар» за продюсовану ним повнометражну документальну стрічку «Незручна правда», в якій колишній віце-президент США також читає авторський текст. Робота зі ЗМІ і в ЗМІ також є для Гора рідною стихією, оскільки Альберт розпочинав свою кар'єру з журналістики, п'ять місяців був військовим репортером у В'єтнамі. І ще один цікавий, але маловідомий факт із його особистого життя: письменник Ерік Сігал, автор славетного роману «Історія кохання» (1970 року він був екранізований), частково «списав» головного героя, Олівера, з молодого Гора.

      Стосовно фінансового директора сьогоднішнього заходу - Кевіна Уолла, то він є досить відомим у США продюсером, має а вктиві найвищу телевізійну нагороду «Еммі», минулого року був організатором згаданого доброчинного концерту Live 8. Уолл визнає: «Цей концерт не вирішить проблему глобального потепління. Але, можливо, нам вдасться здійняти галас. Ми станемо тими, хто попереджає місто про небезпеку, і, можливо, люди почують наше волання «Ворог наближається».

      Усі прибутки від концертів «Жива Земля» надійдуть на рахунок неприбуткової організації «Альянс захисту клімату», головою якої є Ел Гор.

      Крім потужних концертів, у рамках заходу також заплановано проведення більш ніж шести тисяч доброчинних вечірок у 119 країнах світу.

Ідеологічно-пропагандистська частина заходу

      Організатори заходу зняли 60 короткометражних фільмів та 30 рекламних роликів, які розповідають про екологічні проблеми планети та можливі методи їхнього вирішення. Ці стрічки демонструватимуть у перервах між виступами артистів. Оскільки минулорічна акція Live 8 не принесла очікуваного результату, організатори «Живої Землі» врахували помилки для уникнення їхнього повторення. «Ми прислухалися до порад Боба Гелдофа та інших, які були піонерами в організації подібних заходів. Ми використаємо їхні поради таким чином, щоб ця акція не закінчилася сама по собі з закінченням останнього концерту, а стала лише початком великої кампанії, яка триватиме три-п'ять років», - пояснив Ел Гор.

      Під час прес-конференції на початку цього тижня Гор та Уолл окреслили окремі цілі «Живої Землі» й оприлюднили так зване «Зобов'язання із семи пунктів». Кожного відвідувача концертів проситимуть підписати його. Підписанти повинні не лише особисто дотримуватися положень «Зобов'язання», а й чинити тиск на уряди своїх країн iз вимогою підписувати всі міжнародні угоди, які сприяють зменшенню забруднення навколишнього середовища та викидів парникових газів.

      Організатори концерту взяли також певні зобов'язання на себе і виконують їх. Всі заходи «Живої Землі» будуть екологічно дружніми. Електропостачання концертів здійснюватиметься з відновлюваних джерел енергії, електростанцій, які працюють на сонячній енергії та біопаливі. Весь задіяний транспорт працюватиме на екологічно чистому пальному.

      «Це буде найбільша подія такого гатунку на нашій планеті. Вся застосована техніка та наші новаторські практики дають право назвати цю подію «зеленою». Вважаю, що вона задасть високі стандарти на багато наступних років», - пообіцяв Ел Гор.

      Агенція «Франс пресс» іронічно називає Гора то «рок-зіркою», то «еко-воїном», то «найкрутішим з усіх американських віце-президентів». Цілком можливо, що після проведення цього заходу на зміну іронії прийде повага до пана Альберта. Адже за вже зроблене досі цей «крутий хлопець» уже увійшов до списку 181 номінанта, які цього року претендуватимуть на Нобелівську премію миру.

Концертний марафон на телебаченні та в інтернеті

      У інтернеті добова трансляція концертного заходу «Жива Земля» відбуватиметься за адресою LiveEarth.MSN.com. У США добову живу трансляцію заходу вестимуть шість загальнонаціональних телемереж та телеканалів. На жаль, станом на вчора не довелося почути від жодного українського телеканалу, що він приєднується до акції. Натомість не матимуть проблем із переглядом безпрецедентної акції ті, хто має доступ до супутникового телебачення. Автор цих рядків рекомендує віддати перевагу польському телеканалу «Культура». Він не кодується, транслюється відразу з кількох популярних європейських супутників («Астра», «Хот Берд»), має досконале зображення та стереозвук.

      Про інші подробиці акції «Жива Земля» можна дізнатися в інтернеті за адресою www.LiveEarth.msn.com.

ХТО Й ДЕ?

      За задумом організаторів Live Earth, концерти 7 липня мають відбутися на всіх семи континентах. У Сполучених Штатах шоу відбудеться на стадіоні «Джаянтс» у штаті Нью-Джерсі. Вартість квитків там становитиме від 83 до 348 доларів. У Великій Британії концерт прогримить на щойно відкритому після ремонту стадіоні «Уемблі» в Лондоні. Ще один європейський концерт заплановано в німецькому Гамбурзі. В Африці концертне дійство розгорнеться в Йоганнесбурзі, Південно-Африканська Республіка. Для Азії, як і для Європи, визначено два концертні майданчики: в Шанхаї (Китай) та Токіо (Японія). В Австралії великі міжнародні концертні заходи традиційно відбуваються у найбільшому місті країни Сіднеї. З Антарктиди співатимуть не пінгвіни, а вчені-полярники британської полярної станції, які утворили аматорську рок-групу Nunatak. У Південній Америці шоу обіцяє зібрати майже 700 тисяч глядачів у Ріо-де-Жанейро, на славетному бразильському пляжі Копакабана.

      У рамках мегазаходу «Жива Земля» погодилися виступити приблизно 150 найбільших зірок світової поп- і рок-сцени плюс десятки місцевих зірок. Подаємо лише частину найвідоміших учасників, які виступлять на різних сценах: Мадонна, «Металліка», «Дженезіс», Джон Мейєр, Роджер Уотерс, Ludacris, Келлі Клаксон, Fall Out Boy, Pussycat Dolls, Шакіра, Джосс Стоун, Linkin Park, Rihanna, Wolfmother, Сара Брайтман, Джек Джонсон, Анджелік Кіджо, «Дюран Дюран».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>