Тінь «Бронзового солдата» у Львові?

15.05.2007
Тінь «Бронзового солдата» у Львові?

Монумент Слави у Львові.

      Повикидати радянську символіку з українських міст пропонує Всеукраїнське об'єднання «Свобода». Почати вирішили зі Львова. Фракція цієї радикальної партії, очолюваної Олегом Тягнибоком, запропонувала у міській раді створити депутатську комісію, котра укладе список пам'ятників «імперсько-більшовицьких символів», що їх необхідно демонтувати.

      «Ми пропонуємо створити комісію, яка має визначити, які пам'ятники Львову потрібні, а які в часи совєтської окупації ставили, бо так було треба», — каже лідер фракції ВО «Свобода» у Львівській міськраді Василь Павлюк. Він додає, що першим у Львові демонтувати треба монумент Слави — «так званий пам'ятник освободітєлям». Окрім того, «свободівці» хочуть ліквідувати будь-які пам'ятники та топоніми, що прославляють натхненників, організаторів та виконавців голодоморів — Леніна, Косіора, Кірова, Дзержинського, Петровського тощо.

      Опоненти «свободівців» стверджують, що такі ініціативи є незаконними. Так, у коментарі «УМ» перший секретар львівського осередку КПУ Олександр Калинюк сказав, що в Україні немає закону про демонтаж пам'ятників радянської епохи, тому «Свободі» нічого демонтувати не вдасться. «Натомість у нас є Закон «Про увіковічення перемоги у Великій Вітчизняній війні». Тому місцева влада мусить зберігати обеліски, монументи в належному стані, а не зносити. Їх навіть перейменовувати не можна», — каже пан Калинюк. Комуніст звертає увагу на те, що процитований ним закон львівська міська влада не виконує, бо на День перемоги та інші радянські свята «не вивішуються прапори».

      Інший львівський комуніст, народний депутат від КПУ Олександр Голуб вважає заяви ВО «Свобода» звичайним піаром. «Це об'єднання дуже переймається тим, що його не взяли до блоку національно-демократичних сил, тому й оприлюднює заяви, аби про себе нагадати хоч комусь із виборців», — сказав Голуб.

      Тим часом у ніч на 13 травня у Львові на Пагорбі Слави невідомі зробили спробу демонтувати бронзову гірлянду, встановлену на Алеї Героїв військового меморіалу.

      Генеральний консул Російської Федерації у Львові Євгеній Гузєєв звинуватив у цьому інциденті саме партію Олега Тягнибока. «Я розцінюю акт вандалізму на Пагорбі Слави як наслідок невмотивованих заяв ВО «Свобода» та рішень Львівської міської ради», — заявив він. І додав, що нині, у ході передвиборчої кампанії, політичні партії України використовують методи, які призводять до таких трагічних наслідків.

 

РЕАКЦІЯ

      Судячи з перших відгуків росіян на львівські ініціативи, Москва не проти розіграти в Україні «естонську карту», відшукавши у Львові тінь «Бронзового солдата-2».

      Ще не встигла міськрада ухвалити якесь рішення, Міністерство закордонних справ Росії видало заяву, в якій ідеться: «Спроби заробити політичні очки на боротьбі з пам'ятниками, на плюндруванні пам'яті полеглих нічого, крім обурення, викликати не можуть. Ми впевнені, що український народ мудріший за тих політиканів, які з кон'юнктурних міркувань готові спотворювати минуле й «гратися» з історією, підриваючи цивілізований образ своєї держави».

      Зауважмо, що наші націоналісти у Львові навіть не говорять про перенесення могил, як це було в Таллінні. Виходить, різка реакція росіян обумовлена лише спробами позбутися радянської топоніміки й символіки.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>