Партійні хати

15.02.2007

      Ще у грудні 2006 року Громадський форум Львова оприлюднив факти, згідно з якими міська скарбниця втратила внаслідок приватизації понад п'ять мільйонів гривень. Той скандал не вщух і досі. Як розповів «УМ» один із депутатів міської ради, член Громадського форуму Львова Теодор Дяків, фракції УНП, КУНу, НРУ, ВО «Батьківщини» проголосували три ухвали, якими дозволили своїм партіям та кільком громадським організаціям приватизувати приміщення в десятки разів дешевше, ніж ті реально коштують. Представники обвинувачених партій відкидають будь-які претензії пана Дяківа. Дехто каже, що нічого ще не приватизували, а дехто — що мають заслужене право на «пільгову» купівлю приміщень.

      Зважаючи на заяви усіх сторін конфлікту, ніхто з них поступатися не збирається. Теодор Дяків вимагає через суд у міської ради зобов’язати місцеві осередки партій повернути незаконно присвоєне майно громади. Мотивує свій позов член Громадського форуму Львова тим, що квадратний метр офісних площ, які були приватизовані партіями, коштує близько 1000 доларів, а продавали його партіям за ціною 50 доларів, тобто за 5% від реальної вартості. «Вони самі собі надали знижку. Я думаю, що поповнювати партійні каси потрібно не за рахунок громади, а за рахунок членських внесків та добровільних пожертв. Тим більше що в партійних лавах цих структур є достатньо успішних підприємців, які можуть без проблем приватизувати офіси за ринковою ціною», — пояснив «Україні молодій» пан Дяків. І додав, що партіям краще не загострювати ситуації, а просто доплатити різницю між сумою, за яку вони приватизували приміщення, і їхньою реальною ціною.

      Голова Львівської міської організації Народного Руху України Богдан Бедрило не згоден із колегою. Як розповів він «УМ», надавати пільги — компетенція міської ради, а відтак нічого незаконного не відбулося. Пан Бедрило цілком позитивно ставиться до пільгової приватизації приміщення для Руху. «Ми виборювали перші кроки до незалежності України. Внесок нашої та інших партій у громадське життя Львова відчутний. Є заслуги перед містом. З точки зору моралі нічого аморального не бачу. Аморальним було б передати приміщення під казино чи Комуністичній партії», — пояснив рухівець.

      Солідарним з головою міського осередку Руху був і голова обласних КУНівців Михайло Вовк. Він також переконаний, що КУН має заслужене право на пільгову приватизацію. «Я вважаю недопустимими такі заяви Дяківа, бо вони принижують честь і гідність репресованих. А це — більшість членів нашої партії або їхні діти», — вважає лідер львівських КУНівців.

      Тим часом Громадський форум Львова планує позиватися з партійцями. Теодор Дяків висловив сподівання, що суд прийме рішення згідно iз законом і тим самим змусить міську раду відмінити незаконні ухвали. Утім, за словами Теодора Дяківа, «у Львові з цим може бути важко».