Оце так проба сил!

31.01.2007
Оце так проба сил!

Андрій Соколовський у Вупперталі встановив кращий результат сезону в світі. (Фото автора.)

      Відгулявши святкові дні, представники української «королеви спорту» вже приступили до трудових буднів. Головною метою для наших легкоатлетів у зимовому сезоні є чемпіонат Європи у закритих приміщеннях, який відбудеться на початку березня в англійському Бірмінгемі.

      Наразі ж українці вперше в цьому році випробовували свої сили в офіційних стартах. Половина кандидатів до збірної України, переважно молодь, змагалася на Кубку України в Запоріжжі. У легкоатлетичному манежі ВАТ «Запоріжсталь» зібралося 460 спортсменів з 25 областей. У розмові з кореспондентом «УМ» державний тренер з легкої атлетики Валерій Александров повідомив, що цей турнір був «втягуючим», на якому тренери переглянули стан своїх підопічних.

      Водночас фахівець відзначив доволі високі результати стрибунів у довжину — киянина Валерія Васильєва (8,06 м) й Олексія Лукашевича з Дніпропетровська (8,04). Для порівняння: Лукашевич здобув «бронзу» минулорічного чемпіонату Європи з показником 8,12 м. Привертає увагу й перемога у жіночих змаганнях запоріжанки Вікторії Рибалко з результатом 6,66 м. З такими цифрами є  пiдстави  претендувати на медалі континентальної першості. Тим паче  що за пару днів на турнірі «Російська зима» у Москві Рибалко посіла друге місце (6,74 м), поступившись іменитій господарці Тетяні Лебедєвій лише 8 см. Також чудову форму вже зараз показав киянин Микола Саволайнен, який потрійним стрибнув на 16,94 м.

      Тим часом провідні спортсмени України пробували сили за кордоном. На згаданій «Російській зимі» ще троє з них потрапили до числа призерів. Денис Юрченко став другим серед стрибунів з жердиною (5,65 м), Тетяна Петлюк — у забігу на 1 км (2 хв. 34,76 сек.), а Сергій Демідюк фінішував третім у бігу на 60 м з перешкодами (7,71 сек.). Стрибун у висоту Андрій Соколовський з Вінниці втретє поспіль виграв турнір у німецькому Вупперталі з чудовим результатом 2,35 м, що наразі є кращим показником у світі. Остаточно ж склад збірної України на поїздку до Британії буде сформовано після чемпіонату України, який 12-14 лютого пройде на критій арені в Сумах.

      А от чемпіонка Європи з кросу Тетяна Головченко готується до старту на відкритому повітрі — наприкінці березня в Кенії відбудеться чемпіонат світу. Днями українка фінішувала другою на турнірі в Іспанії, пропустивши вперед Імер Вуд з Ефіопії.