Мистецтво самофрикадельок

17.01.2007
Мистецтво самофрикадельок

Марко Еварiсттi. Пластична операцiя з користю для мистецтва.

      Епатажний художник чилійського походження, який мешкає у Данії, Марко Еварістті викинув чергового коника. На його перформенсі відвідувачі скуштували фрикадельки, приготовлені з жиру художника, повідомляє «Кореспондент». Цей інгредієнт отримали у результаті операції ліпосакції, яку нещодавно зробили Еварістті. Страву подавали до столу з макаронами, а сам «митець» ще й припрошував словами: «Пані та панове, смачного, і нехай благословить вас Бог!».

      Загалом із плоті Марка Еварістті приготували 48 фрикадельок. Ті, які гостям у горло не полізли, планують законсервувати і продати по 4 тисячі доларів за 10 штук. «Питання, чи варто їсти людське м'ясо, важливіше відповіді на нього», — так прокоментував сенс свого перформенсу Еварістті. «Поглинаючий мистецтво — не канібал».

      «Мистецька акція» такого штибу — далеко не перша в активі художника. Нещодавно данський суд оштрафував на 2000 крон (приблизно 225 доларів) художній музей, у якому відвідувачів перформенсу Еварістті пропонували ввімкнути котрийсь із десяти кухонних комбайнів, у яких плавали золоті рибки. «Це лише питання: чи хочете ви вбити тільки тому, щоб довести, що володієте життям і смертю». Акція, звичайно, обурила європейські асоціації захисту тварин, адже деякі мешканці нудної Європи не втрималися і таки натиснули кнопку «ввімкнути». У свою чергу директор музею Пітер Мейєр не впевнений, що заплатить цей штраф, апелюючи до демократії: «Ми не розуміємо, чому повинні втручатися у творчість художника».

      Не менш актуальним залишається питання, чи дозволяти Еварістті помалювати в червоний колір найвищу точку Європи — альпійську вершину Мон-Блан. На це він збирається витратити 1200 літрів червоної фарби. Мета перформенсу — привернення уваги громадськості до засмічення альпійського масиву туристами. У 2004 данський чилієць уже помалював гренландський айсберг, у північній частині якого знаходиться могильник ядерних відходів США.