«Приманка» для рук і мізків

29.11.2006

      Вочевидь українські робочі руки надто цікавлять чеських підприємців. Аби наші співвітчизники їхали працювати в Чехію, місцеві чиновники створюють максимально комфортні умови для «вербування» українців. Нещодавно у чеській столиці презентовано офіційну базу даних вільних робочих місць для іноземців. Міністерство праці та соціальних справ Чеської Республіки запустило в дію інтернет-сайт, на якому кожен бажаючий український громадянин вільно може знайти собі роботу в Чехії. Анкета розташована за адресою www.praceprocizince.cz, працює вона лише у трьох мовних версіях — чеській, англійській та українській, повідомляє УНІАН. Як розповіла на презентації керівник міністерського проекту «Вибір кваліфікованих закордонних працівників» Здена Цайсова, ця база даних показує ті вільні місця, на які чеський працедавець має бажання взяти іноземця чи має спеціальний дозвіл на працевлаштування працівників з-за кордону. Вакансії, зазначені тут, є офіційні та безплатні. На даний час тут розміщено понад 650 таких вакансій для іноземців як із високою, так і з низькою кваліфікацією. Українець, який шукає роботу в Чехії, може залишити тут і своє резюме.

      Пошукову базу даних створило чеське Мінпраці, доповнюють її інформацією чеські державні Центри зайнятості (Уряди праці). Урядовці міністерства таким чином намагаються допомогти прямому контакту між працівником з України й роботодавцем у Чеській Республіці, вибивати грунт з-під ніг незаконних посередників. «Багато закордонних працівників, так званих заробітчан, скаржилось на значний вплив посередницьких структур, які допомагають у працевлаштуванні іноземців. Люди опиняються від них у залежності, віддають значну частину зарплатні. Відкрита база даних дозволяє закордонному працівникові, зокрема українському громадянину, від самого початку, ще вдома, шукати собі роботу, уникнути залежності від посередника і зекономити чимало грошей та часу», — зазначила пані Цайсова.

      Також Мінпраці, МВС та МЗС Чехії обговорюють можливість заснувати в Україні чеське державне агентство з працевлаштування. Можливо, пілотний проект запрацює вже на початку 2007 року.

      До речі, за даними статистичного бюро Чеської Республіки, у цій країні легально проживає майже 88 тисяч українських громадян, переважна більшість із них — тимчасово.