Опозиція викликає урядовців «на килим»,

19.10.2006

     Прем'єр Віктор Янукович, відкриваючи вчорашнє засідання уряду, попросив міністрів звернути увагу на рівень оплати за газ та електрику в регіонах.

            Поки Кабмін намагатиметься «розрулити» цю ситуацію на місцях, парламентська опозиція вже дала попереджувальний залп: Блок Юлії Тимошенко вимагає заслухати цього тижня у Верховній Раді інформацію уряду про підготовку житлово-комунального господарства до опалювального сезону. Як відзначив учора з трибуни представник фракції БЮТ Микола Томенко, депутати місцевих рад стали заручниками непрофесійності і непослідовності Кабінету Міністрів та Мінпаливенерго стосовно підготовки до зими. Адже зараз жодна місцева влада не знає реальної ціни на газ, і ніхто не може спрогнозувати, як буде забезпечуватися опалювальний сезон в Україні. «Ми пережили найбільш патріотичний «Нафтогаз України», тепер переживаємо найбільш професійний «Нафтогаз України», - каже Томенко. - Ми маємо тут, у сесійній залі, почути, які переговори сьогодні веде Мінпаливенерго з Росією, якими будуть умови цінової політики і яку ціну ми отримаємо. Ми хочемо, щоб в сесійній залі усі урядовці нам пояснили, як Україна переживе зиму». А далі - «або уряд нам скаже, що він абсолютно не готовий приймати рішення, або ми з вами приймемо рішення про абсолютну непідготовленість уряду проводити роботу в цьому напрямку».

            Голова Комітету ВР із питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Юрій Сербін (також БЮТівець) пішов ще далі й заявив, що через бездіяльність уряду опалювальний сезон зірвано. За його словами, регіони звітують, що опалювальний сезон почався, але насправді в багатьох областях увімкнено лише автономне опалення низької якості для об'єктів соціальної сфери. Голова парламентського комітету заявляє, що керівники областей намагаються самотужки ви- рішити цю проблему, натомість на центральному рівні нічого не робиться для повноцінного початку опалювального сезону.