Свій до свого про своє

16.08.2006
Свій до свого про своє

      IV Всесвітній форум українців, який через кілька днів розпочнеться у Києві, стане історичним уже через те, що його активно підтримала Українська держава (у попередні роки цим займалася громадська організація — Українська всесвітня координаційна рада). Зокрема, вперше головними організаторами форуму виступили Міністерство закордонних справ та Мінкультури, оргкомітет очолив міністр культури Ігор Ліховий. Це буде найбільш чисельний форум, адже в ньому візьмуть участь близько 2 тисяч учасників з усього світу. Про організацію та особливості цьогорічного форуму журналістам учора розповіли в прес-центрі, спеціально створеному в столичному Українському домі.

      «У цьому році ми змінили формат Форуму, — каже заступник міністра культури Ольга Костенко. — Ми ретельно готувалися заздалегідь, упродовж двох місяців провели десять «круглих столів», на яких працювали експерти, видатні науковці. Уже зараз ми друкуємо книгу, яка містить документи й пропозиції з цих заходів, що започаткує нову програму співпраці з закордонним українством. Ми дали базу Форуму. Тепер усе залежить від того, чи зможуть делегати осмислити зміни, які відбулися в Україні».

      Мета зібрання залишається такою ж, як і трьох попередніх, — сприяти зміцненню зв'язків українців усього світу з історичною Батьківщиною.

      Відкриття Форуму відбудеться 18 серпня о 10-й години в Палаці «Україна». На 19 серпня призначені секційні дискусії в аудиторіях Національного університету «Києво-Могилянська академія» на теми економіки, освіти, молодіжних рухів, інформаційної політики тощо. В Українському домі працюватиме секція, присвячена Голодомору.

      У ході Форуму відбудеться з'їзд представників «четвертої хвилі» української еміграції, а також звітно-виборчі збори Української всесвітньої координаційної ради.

      17 серпня о 19.00 в Українському домі відкриється низка виставок, присвячених IV Всесвітньому форуму українців. Зокрема, «Моя Україна» — малюнки дітей-переможців конкурсу з діаспори, «Українські старожитності», пам'яті Голодомору, філателістики та нумізматики, а також виставка-ярмарок «Українська книга сьогодні» (буде видано каталог-презентацію близько 100 українських видавництв).

      Багатою буде мистецька частина Форуму. Так, 18 серпня в Палаці «Україна» відбудеться концерт «Український спів у світі», де своє мистецтво покажуть переможці фестивалю — 44 колективи з 22 країн світу. Увечері наступного дня в Національній опері зазвучать «Світові імена України» — на сцену вийдуть артисти, які починали свій творчий шлях в Україні, яких Україна навчила співати й музикувати. Це солісти Большого та Маріїнського театрів (Росія), Віденської опери, італійської «Ла-Скала». Серед них і дві мега-зірки — Андрій Шкурга, соліст відразу трьох театрів, і Вікторія Лук'янець, яка нині часто дає концерти в Україні.

      20 серпня на Співочому полі концерт «Спільна дія», втілена ідея Кирила Стеценка і Сашка Положинського, втішить шанувальників сучасного етно-мистецтва — будуть лірник Сашко, кобзарі Едуард Драч і Тарас Компаніченко, Тарас Чубай, «Мандри», «ВВ», «Тартак» та інші українські зірки. «Мистецький супровід цих дискусій має глибокий зміст, адже мистецтво в найтяжчі роки залишалося для українців духовним джерелом, завдяки якому українці в усьому світі зберігали свою ідентичність», — каже виконавчий директор IV Всесвітнього форуму українців Сергій Проскурня.

      На проведення Форуму 1,5 мільйона гривень виділило Мінкультури та ще 2 мільйони — МЗС. Левову частку витрат на харчування покриває компанія «XXI століття» і бренд «Швидко», а проїзду містом — «Євротаксі».

      За словами Ольги Костенко, співпраця держави з закордонними українцями не обмежиться форумом, а продовжуватиметься згідно з урядовою програмою. 26 липня цього року Кабмін затвердив Державну програму співпраці із закордонними українцями на період до 2010 року, яка передбачає систематичну допомогу українським громадам за кордоном, підтримку у створенні українських культурних центрів у різних країнах. А Міністерство закордонних справ нарешті напрацювало Концепцію роботи зі світовим українством.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>