Дві на сотку, вісім на двохсотку

26.07.2006
Рейтинги

      Професійні тенісні асоціації оприлюднили свої нові ранг-листи. Першою в рейтингу Жіночої тенісної асоціації (WTA) залишається француженка Амелі Моресмо, за нею розташувалися дві бельгійки — Кім Клійстерс та Жустін Енен-Арден, місця з 4-го по 7-ме посідають росіянки Марія Шарапова, Надія Петрова, Олена Дементьєва й Світлана Кузнецова.

      Українок у першій сотні двоє - Олена Бондаренко 71-ша, а Юліана Федак — 77-ма. Ще шестеро наших дівчат представлені в другій сотні рейтингу WTA, причому здебільшого на верхніх щаблях: Вікторія Кутузова — 101-ша, Ольга Савчук — 102-га, Катерина Бондаренко — 106-та, Юлія Вакуленко — 111-та, Тетяна Перебийніс — 170-та, Марія Коритцева — 173-тя.

      Щодо нового чоловічого рейтингу — АТР, від Асоціації тенісистів-професіоналів, то тут наш найкращий спортсмен, Сергій Стаховський, лише 181-й, зате в порівнянні з попереднім ранг-листом від здійснив дуже крутий підйом — одразу на 35 сходинок. Наступний наш представник у цьому переліку, Орест Терещук, має лише 389-й показник, Олександр Долгополов — 441-й, Сергій Бубка — 497-й.

      На вершині ж чоловічої таблиці — без змін: перший — швейцарець Роджер Федерер, його постійний переслідувач — іспанець Рафаель Надаль, третій — аргентинець Давід Налбандян.

Турніри

      Покращити своє становище в загальному заліку WTA лідерки українського жіночого тенісу можуть на двох поточних турнірах, які проходять у США та Угорщині. На грунтових кортах Будапешта, де триває турнір із призовим фондом 145 тисяч доларів, Юліана Федак почала виступи з переконливої перемоги над шостим номером «посіву», німкенею Юлією Шруфф — 6:2, 6:0.

      У Стенфорді набирає обертів турнір вищого класу  з більшим призовим фондом — 600 тисяч доларів. На жаль, Олена Бондаренко вже на старті поступилася 32-й ракетці світу Татьяні Головін із Франції — 5:7, 2:6. Однак на «Бенк оф Вест класік» (а саме так називається цей турнір) ми сподіваємося також на нашу Ольгу Савчук, котра пробилася до основної сітки через кваліфікацію. На останньому рубежі вона здолала латвійку Лігу Декмеєре — 5:7, 7:6, 6:2 — й учора чекала на зустріч із сильною австралійкою Самантою Стосур.

* * *

      Тим часом минулих вихідних визначився наступний суперник чоловічої збірної України в Кубку Девіса. За право залишитися у першій групі Євро-Африканської зони командного чемпіонату світу наші хлопці змагатимуться з представниками Великої Британії. Це з'ясувалося після того, як британці в «плей-оф» не змогли скористатися перевагою домашніх кортів Істбурна у матчі з командою Ізраїлю.

      Честь британського прапора захищав вельми слабкий колектив — жодного тобі Тіма Хенмана, натомість молодий Енді Марей, натуралізований серб Алекс Богданович та ветеран Джемі Дельгадо, який нині загруз аж у п'ятій сотні рейтингу АТР. Єдиний матч в одиночному розряді для господарів виграв Марей (поступаючись Енді Раму (0:2) за сетами, він зміг схилити шальки терезів на свій бік у наступних трьох партіях). Але до того часу ізраїльтяни виграли вже два одиночні поєдинки, а закінчилося все наступного дня, коли Дельгадо програв Ноаму Окуну. Ще одна перемога вже нічого британцям не дала.

      Тепер вони приїдуть в Україну, щоб 22—24 вересня визначити, хто зайвий у першій групі ЄА-зони.