Юрій Ключковський, представник Президента України в парламенті: Треба подавати в суди і розпускати ради

02.06.2006
Юрій Ключковський, представник Президента України в парламенті: Треба подавати в суди і розпускати ради

      — Чому, на вашу думку, саме зараз, а не рік тому, два, коли Прем'єром був проросійський Янукович, почалася ця русофобська хвиля з мовним питанням по регіонах? При тому, що це відбувається при націонал-патріотичному Президентi. І чи простежуєте ви в цьому якусь домовленість між окремими силами?

      — Це, без сумніву, є домовленість, це політична акція, пов'язана з тим, що Україна поступово виходить з російської сфери впливу, а мовне питання, болюче у цьому відношенні, завжди було інструментом досягнення певних цілей. Це пряма політична кампанія на межi провокації.

      — На вашу думку, яка кінцева мета цієї провокації і хто її патронує?

      — Це знаною мірою інспіровано з-за кордону, бо це дуже гарно лягає на політику Російської Федерації щодо спекуляцій на тему надання прав російськомовному населенню. Без сумніву, треба врахувати тут як гравців і Партію регіонів. А також окремі сили, які не пройшли до парламенту. І, на превеликий жаль, все це достатньо добре координується, це видно з того, як воно все одночасно робиться на місцях. А яка мета? Спровокувати нестабільність в Україні, загальмувати її демократичний розвиток і рух в бік Європи, створити передумови для того, щоб провернути Україну в лоно так званого старшого брата.

      Але викликає певну надію той факт, що десь вже почали ті речі давати збій,  наприклад, у Херсоні (там розгляд питання про надання регіонального статусу російській мові вдалося перенести на наступну сесію. — Авт.), і що нарешті ця епідемія зупиниться. Але щоб зупинити, треба і правові методи застосовувати.

      — Власне про правові методи. Чому в нашій нібито правовій державі взагалі допускають такі незаконні кроки, чому не можна це все загальмувати у самому зародку?

      — Це можна зробити. Тепер, після того як депутати не задовольнять протест прокурора на їхнє рішення, повинне йти відповідне подання в суд. І після того як суд визнає, що депутати (своїм голосуванням за російську мову. — Авт.) порушили Конституцію, треба розпускати такі ради.

      — Але наскільки це реально — розпустити раду? Хто доведе те все до кінця? Адже випадки незадоволення прокурорських  протестів місцевими радами в Україні вже були не раз...

      — Ну це треба робити. Для того є відповідні норми закону. Якщо цього не робити, то цього не буде.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Національна рада з питань культури та духовності (новоутворення при Президентові України) пропонує скликати спеціальне засідання РНБО для обговорення мовної ситуації. На вчорашньому засіданні згаданої Нацради, що проходило під головуванням директора Інституту літератури АН України Миколи Жулинського, було висунуто також ініціативу — створити в системі органів виконавчої влади спеціальний орган із питань здійснення мовної політики.