Кіт розбив будильника, а мавпочка померла без черевиків!

27.09.2005

      Усі ми можемо приблизно уявити, якими «відмазками» користуються люди в Україні, щоб пояснити причини свого запізнення чи повної відсутності на роботі. А як із цим у країнах більш розвинутого капіталізму? Американський сайт CarrerBuilder.com оприлюднив дані соціологічного дослідження на тему того, як часто службовці у США брешуть, виправдовуючись за прогули. Опитування було анонімним, тому відповіді можна вважати об'єктивними.

      Як виявилося, впродовж останнього року аж 35 відсотків працюючих американців казали неправду, пояснюючи свій неприхід або невчасну появу на робочому місці. При цьому кожен десятий опитаний «пудрив мізки» шефові більше одного разу.

      Що ж до причин, які в Америці вигадують прогульники-«казкарі», то тут на першому місці — термінова потреба вирішувати особисті проблеми. (Мабуть, у нас — так само, і «відмазка» — щось на кшталт «померла двоюрідна тітка, і я мав (мала) їхати в сусідню область»). Друге й третє місця зайняли зовсім прозаїчні виправдання: «проспав» і «мав проблеми зі здоров'ям». А що стосується більш екзотичних прикладів обману, то респонденти сайту називали зокрема такі: «не зміг знайти черевики», «кіт розбив будильника», «забув, який сьогодні день тижня», «хтось підсипав у склянку снодійне (або наркотик)» і навіть «не прийшов на роботу, бо померла моя домашня мавпочка».