Магія останньої хвилини

16.09.2005
Магія останньої хвилини

      Після жеребкування групового етапу Ліги чемпіонів, на думку багатьох, найбільше пощастило «Арсеналу» та «Аяксу», яким дісталися найслабші представники третього та четвертого «кошиків». Чеська «Спарта» поставила підготовку і розпродаж талантів «на потік», останнім часом просто набуває досвіду — імітуючи боротьбу бодай за третє місце у квартеті і перехід у Кубок УЄФА. «Тюн» — це взагалі європейське диво, адже прохід швейцарцями київського «Динамо» та «Мальме» не має якогось фінансового, кадрового чи методичного обгрунтування. Тому всі лише й очікують, коли «карлика» поставлять на місце. Хоча в Україні дехто за «Тюн» уболіває — хоча б тому, що цей колектив визначив необхідність радикальних змін у житті динамівців.

      Так ось, у середу обидва клуби, які записали в аутсайдери групи В, ледь синхронно не створили сенсації. На заваді стала магія останніх хвилин, яка найчастіше чомусь діє на користь сильних. Хоча перебіг подій у Лондоні наводив на думку, що чаклун є у штаті швейцарського клубу. Бо віце-чемпіони Англії мало того, що нічого не могли зробити до перерви з масованою обороною «Тюну», так ще й залишилися у меншості. На останній хвилині тайму голландець ван Персі у високому стрибку влучив ногою у шию захисника гостей. Враховуючи, що через травму не міг грати Анрі, Арсену Венгеру довелося добре поміркувати, як підсилити атаку. Утім, коли на початку другої половини гри бразилець Жилберто Сильва таки забив гол у ворота Якуповича, на «Хайбері» ніби усе стало на свої місця. Але за дві хвилини сталося неймовірне — Феррейра зробив звичайний навіс, який за «бажанням» невідомого Хоттабича перетворився у влучний удар, — 1:1. Врятував «канонірів» від ганьби досвідчений голландець Бергкамп, який лише на 73-й хвилині вийшов на поле і на другій додатковій приніс своїй команді важку перемогу.

      «Спарта» ж у цей час понад годину упевнено захищалися на полі рідного стадіону «Летна» і на 66-й хвилині поєдинку з амстердамцями навіть вийшла вперед завдяки фантастично красивому удару Мирослава Матусовича. «Аякс», який упродовж гри створив безліч моментів, уник поразки лише на останній хвилині після не менш чудового удару 21-річного форварда Снейдера.

      Також на другій додатковій хвилині вирвала перемогу «Бенфіка», яка весь матч на рідному стадіоні «Луж» не могла «пробити» голкіпера «Лілля» Сильви. Першу перемогу Рональду Куману на посаді головного тренера чемпіонів Португалії приніс точний удар головою італійського форварда «орлів» Фабріцціо Мікколі.

      Інші фаворити середи — «Ювентус», «Баварія» і «Барселона» — без зайвої напруги підтвердили свій статус, перемігши на виїзді добротних «середняків» Європи. Дебютанти Суперліги — команда з Удіне — розтрощила греків завдяки хет-трику форварда збірної Італії Вінченцо Якінти. Саме він наразі очолив список бомбардирів ЛЧ-2005/06.

      Що стосується центрального матчу дня — в Іспанії, то важко сказати, хто мав більше шансів на те, щоб змінити «нулі» на табло. З одного боку, «МЮ», як і личить досвідченому бійцю, володів ініціативою на полі амбіційного дебютанта Ліги. Можливо, манкуніанці таки забили б єдний гол у цій закритій грі, якби не форс-мажорні обставини. Ще в першому таймі Серу Фергюсону довелося використати заміну після травми Габріеля Хайнце. Крім того, у складі «підводників» грав Дієго Форлан — екс-манчестерець, який мав що довести колишнім одноклубникам. І міг навіть стати героєм матчу, але йому не вистачило точності. А за півгодини до фінального свистка атака гостей послабшала через невихованість вундеркінда Уейна Руні: той упродовж кількох секунд одержав два гірчичники — спочатку за грубий фол, а потім за нахабні оплески над головою данського арбітра Кіма Нільсона.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий етап.

1-й тур (результати середи):

Група А

«Брюгге» (Бельгія) — «Ювентус» (Італія) — 1:2

      Голи: Матондо, 85 — Недвед, 66; Трезеге, 75

«Рапід» (Австрія) — «Баварія» (Німеччина) — 0:1

      Гол: Герреро, 60

Група В

«Арсенал» (Англія) — «Тюн» (Швейцарія) — 2:1

      Голи: Ж. Сильва, 51; Бергкамп, 90 — Феррейра, 53

      Вилучення: ван Персі, 45 («А»)

«Спарта» (Чехія) — «Аякс» (Голландія) — 1:1

      Голи: Матусович, 66 — Снейдер, 90

Група С

«Вердер» (Німеччина) — «Барселона» (Іспанія) — 0:2

      Голи: Деку, 13; Роналдіньйо, 76 (пен.)

«Удінезе» (Італія) — «Панатинаїкос» (Греція) — 3:0

      Голи: Якінта, 27, 73, 75

Група D

«Бенфіка» (Португалія) — «Лілль» (Франція) — 1:0

      Гол: Мікколі, 90

«Вільяреал» (Іспанія) — «Манчестер юн.» (Англія) — 0:0

      Вилучення: Руні, 74 (»МЮ»)

«Рапiд» проти сусiдiв-баварцiв не встояв.