Ваш вихід, пане баклажане!

31.08.2005
Ваш вихід, пане баклажане!

      Нині мало кого можна здивувати кулінарним шедевром — пішов у ресторан і замовляй собі що забажаєш, хоч який-небудь «труляляй у клярі». Та не треба й у ресторан ходити — пішли у будь-який «фаст-фуд», і до ваших послуг салати на всі смаки, різноманітні піци, гамбургери. Але це все пусте, бо що не кажіть, а домашня кухня завжди смачніша, адже готували її тільки для вас, вкладаючи у кожну страву всю свою душу і любов до найрідніших, найдорожчих, тобто до вас. Коли ж настає пора овочевих «жнив» і прилавки магазинів та ринків потопають у різнобарв'ї помідорів, перців, баклажанів, то просто гріх не стати до плити і не зготувати, та хоч би й для себе, коханої, щось смачненьке й оригінальненьке.

      А що може бути пікантніше і смачніше за страви з баклажанів! Скажімо, гостренької закуски з цього диво-овоча. Правда, й мороки з нею чимало, зате ваші труди не пропадуть намарне, і ваші близькі оцінять їх.

 

Рулети з баклажанів

      Баклажани помити, відрізати плодоніжки, а самі баклажани розрізати вздовж на тонкі пластинки й обсмажити на олії до «рум'янцю».

      Для начинки: порізати кружальцями цибулю й обсмажити на вершковому маслі до золотистого кольору, потім додати пару подрібнених зубчиків часнику й дрібно посічені фісташки, ще трошки посмажити, зняти з плити й вистудити.

      Пластинки баклажанів змазати майонезом, викласти начинку, скрутити в рулетики й скріпити дерев'яними паличками для канапе або зубочистками. Викласти на блюдо й прикрасити посіченою зеленню.

 

Баклажани, запечені з шампіньйонами

      Баклажани помити, відрізати плодоніжки, а сам овоч — навпіл (уздовж). Легенько, щоб не пошкодити шкірочку, вийняти м'якоть баклажана і порізати її кубиками. Помідори нарізати кружальцями.

      Шампіньйони почистити, помити в холодній воді, а потім обдати окропом. Нарізати їх пластинками.

      Цибулю нарізати кружальцями і разом із м'якоттю баклажана обсмажити на олії, посолити, поперчити до смаку. Приготовленою масою начинити половинки баклажана, покрити зверху кружальцями помідорів і пластинками шампіньйонів, притрусити зеленню і тертим сиром. Запікати в духовці 10—15 хвилин.

Фаршировані мариновані баклажани

      6—8 маринованих баклажанів, 300 г твердого сиру, 4 яйця, 4 л. розтопленого масла, сіль, часник — до смаку.

      У маринованих баклажанів зрізати плодоніжку, надрізати вздовж і чайною ложкою вибрати м'якоть. Готові баклажани наповнити фаршем, викласти на змащене жиром деко і запекти у духовці.

      Начинка: яйця, зварені на твердо, посікти, додати натертий твердий сир, м'якоть баклажана, подрібнений часник, розтоплене масло — все вимішати.

Запіканка з баклажанів, сиру й помідорів

      Цибулю нарізати кружальцями й смажити на олії до золотистого кольору, потім додати дрібно посічений часник.

      Помідори обдати окропом, зняти шкірочку, дрібно нарізати й додати до смаженої цибулі, влити столову ложку лимонного соку, прянощі й тушити, доки не отримаєте густий соус.

      Баклажани помити, відрізати плодоніжку, а потім нарізати їх кружальцями, посолити, поперчити, обваляти в борошні й обсмажити до рум'яної скоринки на олії. Готові баклажанні кружальця викласти у форму, перекладаючи їх шматочками бринзи і помідорним соусом, зверху все це притрусити тертим твердим сиром і зеленню та запекти в духовці 30 хв. при температурі 200 градусів.

 

Запечені баклажани

      6—8 баклажанів, 1 цибулина, чверть склянки полущених волоських горіхів, сіль, перець — до смаку.

      Баклажани запекти на противні (без жиру), зняти шкірочку, дрібно посікти, додати сіль, перець, дрібно порізану цибулю, товчені горіхи. Все добре вимішати — закуска готова.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>