Злочин і кара по-американськи

20.07.2005

      Що робити, якщо маєш купу боргів і нема чим віддавати? Способів багато, а найрадикальніший — «замочити» кредитора. Так робить багато хто, включаючи Родіона Раскольникова зі «Злочину й покарання» Достоєвського. І це, що не кажи, має певну логіку, бодай злочинну. Але все в подібній ситуації перевернув із ніг на голову 60-річний американський електрик Уїльям Крачфілд. Днями він, маючи тягар у вигляді 90-тисячного боргу за лікування, вирішив «замочити» зовсім не лікаря, а... випадкового перехожого. Логіка така: за скоєне тяжке правопорушення чолов'язі дадуть тривалий тюремний строк, і за гратами вже не треба буде переживати через якісь там боргові зобов'язання. Годуватиме й лікуватиме електрика Білла зі штату Джорджія держава.

      Логіка дивна, але містер Крачфілд керувався саме нею. Вийшов на вулицю з пістолетом, зустрів листоношу Ерла Лазенбі, знайомого й ровесника, забрав у нього свою кореспонденцію, газети і... сім разів вистрілив. Після чого сів у авто й поїхав здаватися у поліцію.

      Як повідомляє Бі-Б-Сі, нещасний і ні в чому не винний листоноша вижив. Із пораненнями черевної порожнини та руки він потрапив до шпиталю. І тепер уже Ерл переживатиме з приводу виплати страховок за лікування. А розумник Уїльям Крачфілд, як і належить, перебуває у в'язниці на утриманні федерального уряду. Йому не доведеться за борги продавати дім і жебракувати.

      А що дядько несповна розуму, доводить і той факт, що Крачфілд заявив: зразком для нього є терорист Ерік Рудольф, який підірвав бомбу в натовпі глядачів на Олімпіаді в Атланті у 1996 році й сів на п'ять довічних термінів без права помилування.