«Напівкревний князь» і повнокровний фанатизм

20.07.2005
«Напівкревний князь» і повнокровний фанатизм

«Шостий Гаррі» зробить свою «матір» Джоан Роулінг ще багатшою. (Фото РЕЙТЕР.)

      Літературне божевілля навколо Гаррі Поттера триває: наприкінці минулого тижня вийшла нова, вже шоста, книга британської письменниці Джоан Роулінг про пригоди малого чарівника. Її назва була відома вже давно — «Гаррі Поттер і напівкревний князь», як і те, що головному герою вже виповнилося 16. А от темпи, з якими розпродуватиметься тираж, навряд чи могли уявити навіть найбільші оптимісти: лише у США за першу добу було реалізовано понад 10,8 мільйона примірників — це новий рекорд для найбільш читаючої країни! Досить відзначити, що попередній том — «Гаррі Поттер і орден Фенікса» — за весь час розійшовся загальним накладом 5 мільйонів.

      Ажіотаж з приводу з’яви «...напівкревного князя» був настільки великим, що міські власті Нью-Йорка навіть дозволили вести зворотний відлік часу на знаменитому годиннику на Таймс-сквер — до того моменту, коли відчиняться книгарні. Люди вишиковувалися в черги з ночі й гребли по кілька томів, хоча одна книга коштує близько 30 доларів.

      Разом зі Штатами та Великою Британією, де поява книжки супроводжувалася забавами й виставами за участю акторів у костюмах героїв «поттеріади», шосту книжку Роулінг отримали читачі ще 13 країн. Шкода, але в Україні «А-Ба-Ба-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га» видасть «...напівкревного князя» в перекладі Віктора Морозова лише у листопаді (росіяни, щоправда, отримають свій переклад ще на місяць пізніше).

* * *

      Звісно, в умовах такої шаленої популярності Поттера з ним важко конкурувати іншим мистецьким творам для дітей. Але, як виявилося, «дитячі» мільйони перепадають не лише колишній учительці Роулінг. Паралельно з презентацією «шостого Гаррі» на екрани США вийшов фільм «Чарлі й шоколадна фабрика» з Джонні Деппом у головній ролі і зовсім не провалився, а зібрав за уїк-енд аж 55,4 мільйона доларів.