За брехливі прогнози — судовий позов

13.07.2005

      Багато хто ставиться до неправдивих прогнозів гідрометцентру, як до чогось такого, що вже й не гідне нарікань. Мовляв, на те вони й синоптики, щоб помилятися з обіцянками дощу чи спеки. Ну змок без парасольки — чи ж це вперше?.. Але є люди, яким помилково передбачена погода загрожує суттєвими матеріальними збитками. І вони готові навіть позиватися з «віщунами погоди» в суді! В даному випадку йдеться про власників готелів та ресторанів на чорноморському узбережжі Румунії, які відчули «ляп» метеорологів власною кишенею.

      Річ у тім, що румунські синоптики на початку цього літа ледь не щотижня оприлюднювали прогнози, згідно з якими на узбережжі очікувалися сильні зливи. Відповідно, маса відпочивальників обрали інші місця для туристичних поїздок, готелі й ресторани залишилися напівпорожніми. А найприкріше при цьому, що над курортами яскраво світило сонце! Виходить, курортний бізнес, який у Румунії й так не надто розвинутий, цього разу «завалив» гідрометцентр. «Треба карати винних леєм, адже фальшиві прогнози нас просто розоряють!» — скаржиться один із власників готельної мережі на курорті Костинешть. Відтак ображені бізнесмени вирішили не просто обурюватися, а подавати позов до суду. Як повідомляє агенція «Ананова», зараз закінчуються експертні підрахунки щодо суми компенсації, яку можна вимагати у метеорологів.

      До речі, румунські синоптики помиляються «по-крупному» вже не вперше. І кара за це вже була суттєвою. Чотири місяці тому міністерство природи країни звільнило з посади керівника національного агентства метеорології Йона Пояна, який не зміг передбачити сильне похолодання, внаслідок чого три людини загинули від холоду.