Танки затягли на дно

30.06.2005

      Минулого тижня під стінами Черкаської облдержадміністрації стояли в пікетах працівники Черкаського науково-виробничого комплексу «Фотоприлад». А привела людей сюди невиплата зарплатнi, борг з якої становив 1 мільйон 400 тисяч гривень. Хоча ще місяць тому заборгованiсть ця була 743 тисячі.

      До людей вийшов заступник голови обладміністрації Володимир Космина. За його словами, самому «Фотоприладу» за виготовлену продукцію заборгував Харківський завод імені Малишева, і борг цей становить 3 мільйони 500 тисяч гривень. Уже пройшли суди,  працюють судові виконавці, але віз і нині там. З цього приводу пан Космина навіть розмовляв із своїм колегою — Ярославом Ющенком із Харківської облдержадміністрації, але, на жаль, зрушити проблему з місця так і  не вдалося.

      «Я також звертався до черкаських банкірів, зокрема у «Приватбанк» із проханням виділити кредит для «Фотоприладу», аби підприємство могло погасити борги із зарплатнi. Але досі це питання вирішити не вдалося, певно, банкіри не хочуть ризикувати й не поспішають пристати на таку пропозицію», — такий коментар «Україні молодій» надав Володимир Космина. За його словами, він мав розмову з ініціативною групою пікетників, із генеральним директором «Фотоприладу»  Анатолієм Глущенком, якого вважає хорошим фахівцем, і вже 25 червня відбудуться збори трудового колективу заводу, на яких вестиметься пошук виходу із цього замкненого кола.

      «Цей борг, у 3,5 мільйона тягнеться у нас від часу, коли святкували десятиріччя Незалежності України: тоді на замовлення Харківського заводу імені Малишева наше підприємство виготовляло прицільні комплекси, які малишевці використали для модернізації танка Т-64. Ми сподівалися, що бюджетні кошти використовуватимуться тільки за цільовими програмами, адже все відбувалося під контролем Міністерства оборони. Але «Фотоприлад» виявився крайнім. Виходить, ми прокредитували Харківський завод імені Малишева й тепер залишилися при своїх інтересах. Адже малишевці танки продали, а з нами не розрахувалися», — обурюється генеральний директор Черкаського НВК «Фотоприлад» Анатолій Глущенко. На цьому підприємстві Анатолій Романович працює з 1966 року,  9 років  — на посаді генерального директора. З приходом пана Глущенка завод був банкрутом. Директор стверджує, що повернув у власність «Фотоприладу» їдальню, яку вже було продали, закупив нове обладнання, транспорт, але тепер підприємство потрапило в якусь безвихiдь. Тим часом колектив заводу гуртом пішов у відпустку. Не від добра, звичайно.