Весільна краса: у Каневі звучала «Мелодія українського воскового віночка»

30.08.2023
Весільна краса: у Каневі звучала «Мелодія українського воскового віночка»

На відкритті виставки канівська майстриня Неля Прошак та її учениця Поліна Кисляк. (Фото з ФБ-сторінки Нелі Прошак.)

У Канівському музеї народного декоративного мистецтва відкрилася перша персональна виставка «Мелодія українського воскового віночка» тамтешньої майстрині Нелі Прошак.


На виставці представлено її роботи — це 12 віночків та три бутоньєрки.


Як наголошують організатори виставки, ніжні, вишукані воскові віночки, які одягали наші бабусі й прабабусі на весілля, сьогодні знову повертаються у вжиток.

 

Тож відвідувачам виставки було цікаво побачити ці вироби і дізнатися про історію їх створення.


Також у рамках відкриття виставки майстриня провела для всіх охочих майстер-клас, а на згадку про цей захід відбулася ще й фотосесія у віночках.


«Я й забув, що такі віночки існують, але завдяки Нелі Прошак згадав, що в дитинстві часто бачив на весіллях у селі такі речі. Вони мені були такі класні. Ще їх використовували як прикраси для діток на весіллі», — каже канівчанин Андрій Борзяниця.


Виготовляти віночки Неля Прошак, яка працює заступником директора з виховної роботи Ліплявського ліцею на Канівщині, почала не так давно, у 2021 році.


«Перший віночок дався непросто, 5 днів працювала, але зараз іде на цю роботу 1-2 дні», — розповідає «Україні молодій» сама майстриня. Вона говорить, що на виставці у Музеї народного декоративного мистецтва було представлено суботні та недільні весільні віночки.


«Такі віночки у наших краях наречені одягали на весілля до 80-х років минулого століття. Суботній вінок і в нареченої, і в дружки був різнокольоровий, а недільний у нареченої — тільки білий. У моїй виставці представлено два суботні й один недільний. Це щоб показати різницю», — пояснює пані Неля.

 

Вона каже, що хотіла представити й двоярусні віночки, тож на виставці є й вони — жовтий, білий та рожевий.


Свої виставки канівська майстриня думає проводити й надалі, аби люди бачили таку красу, як старовинні весільні віночки, на власні очі.


«У планах — розпочати виготовляти репліки віночків Канівщини. Вже маю один такий, оригінальний різнокольоровий шапкоподібний віночок із села Бобриця», — веде далі Неля Прошак.

 

І уточнює, що навіть у канівських селах весільні віночки різнилися. Тож буде цікаво їх відтворити. А ще, наголошує, мріє виготовляти віночки з інших регіонів Черкащини та Київщини.


Майстриня зізнається, що науку виготовлення воскового весільного вінка опановувала самотужки, ніхто її цього не навчав, на допомогу був лише інтернет.


«Моя мета одна — відтворення традицій нашого народу», — підсумовує майстриня Неля Прошак.


Виставка Нелі Прошак триватиме у Каневі протягом місяця. Тож якщо ви будете у цьому місті, зайдіть до Музею народного декоративного мистецтва, щоб побачити «Мелодію українського воскового віночка».