По 250 гривень для Ахметова: хто отримає зиск із стрімкого здорожчання електроенергії для українців

07.06.2023
По 250 гривень для Ахметова: хто отримає зиск із стрімкого здорожчання електроенергії для українців

З 1 червня в Україні зросла вартість електроенергії: відтепер вона становитиме 2,64 грн/Кв-год.

 

Як відомо, до сьогодні ми мали тарифи 1,44 грн/кВт-год (при місячному споживанні 250 кіловатів) та 1,68 грн/кВт-год (при споживанні понад 250 кіловатів).


Таким чином вартість кіловат-години підвищили майже вдвічі, що суттєво підніме цифри в платіжці за комунальні послуги.

 

Пересічні українці, значна частина з яких захищає нашу державу на фронті чи в тилу, будуть поставлені у скрутні економічні умови. Пікантності ситуації також додає той факт, що президент України Володимир Зеленський обіцяв установити мораторій на підвищення комунальних послуг під час війни.


Влада вустами НКРЕКП пояснює необхідність підвищувати ціну тим, що такі зміни є економічно обґрунтовані і допоможуть відновити пошматовану російськими обстрілами енергетичну інфраструктуру.

 

А міністр енергетики Герман Галущенко зазначає, що таке підвищення необхідне для відбудови енергосистеми України після численних російських обстрілів протягом осінньо-зимового періоду 2022—2023 років.


«Україна пройшла найскладнішу зиму в історії в умовах масованих російських атак на енергосистему. Наразі триває наймасштабніша ремонтна кампанія енергетичної інфраструктури за весь час української незалежності. Масштаби пошкоджень і втрат значні. Підвищення тарифу — це внесок у забезпечення стійкості системи», — сказав міністр, додавши, що це мінімальний тариф, який дозволить утримати енергосистему.

 

Адже від початку НКРЕКП пропонувала підняти тариф удвічі — до 2,88 грн. За словами міністра, середня сума в платіжці за електроенергію для однієї родини зросте орієнтовно на 250 гривень.


А невдовзі має відбутися другий етап підвищення тарифу на електроенергію — після його завершення вартість кіловата має наблизитися до ринкового рівня, який становить 5,5 грн за кіловат. При цьому буде збережено нічний тариф на електроенергію, що становить 50% від базової вартості.


Цікаво, що на урядовому засіданні рішення про підвищення тарифу ухвалили буквально за кілька хвилин — без обговорень, дискусій, альтернативних кроків.

 

На думку економічних експертів, зокрема Юрія Гаврилечка, нові тарифи на електроенергію не є обґрунтовані. При цьому головним бенефіціаром такого рішення будуть олігархи, які контролюють енергетичну сферу України, на чолі з Рінатом Ахметовим.


Також енергетичні експерти повідомляють: лише у березні 2023 року компанія Ахметова заробила на перепродажу електроенергії 1 млрд гривень. Зроблено це було шляхом створення коаліції з державним «Енергоатомом».

Окрім найбагатшого українського олігарха, зиск від подорожчання отримають й інші небідні люди держави. Це, на думку журналістів та експертів, російсько-український бізнесмен Костянтин Григоришин, негромадянин України Ігор Коломойський, бізнесмен Ігор Суркіс, ексрегіоналка Юлія Льовочкіна, Марина Ярославська — ексдружина Олександра Ярославського, Геннадій Боголюбов, ексрегіонали Юрій Бойко й, можливо, навіть нинішня втікачка  Оксана Марченко, дружина Віктора Медведчука, який є другом ворога України Володимира Путіна. При цьому частина компаній, які володіють українськими обленерго, зареєстровані в офшорі на Кіпрі та в Нідерландах.


«І що в нас у країні з деолігархізацією, завершили?» — риторично питає журналіст Сергій Руденко.


Тим часом незаможним українцям уряд обіцяє субсидії. Але офіційно в Україні виплати призначаються або до кінця квітня, або уже з початком жовтня. Іншими словами, точно не тепер.


«Кількість безробітних в Україні, за різними оцінками, становить від 2 до 3,5 млн осіб. Далі — непроіндексовані пенсії. А отримання субсидії нині — скажімо так, місія неможлива. Це і збір документів, і подання. Іншими словами, система субсидування залишилася зруйнованою», — наголосив керівник аналітичного напряму мережі «АНТС» Ілля Несходовський.

 

Тож мільйони українців працюватимуть на Ріната Ахметова та його колег-олігархів.