Час консерваторів, а не реформаторів: чому ветеран Іван Міщенко не став головою Верховного Суду

31.05.2023
Час консерваторів, а не реформаторів: чому ветеран Іван Міщенко не став головою Верховного Суду

Суддя-воїн Іван Міщенко перемагав на фронті, але не зміг перемогти «консерваторів» ВСУ. (Фото з відкритих джерел)

«Ми програли ці вибори дуже консервативній команді... Мені здається, це означатиме повернення до усталених і дуже консервативних методів керівництва судом. Я особисто не бачу можливостей ефективної співпраці «команди реформаторів» із «командою консерваторів» саме зі стратегічних та управлінських питань. Утім саме на цьому будується історія розвитку демократичного суспільства — зараз прийшов час консерваторів, адже судді втомилися від реформ, а дехто взагалі їх ніколи не хотів, або ще гірше — команда реформаторів дискредитована «кейсом Князєва» і не має наразі довіри», — так відреагувала на результати вибо­рів нового голови Верховного Суду суддя Олена Кібенко в соцмерержах.


Після корупційного скандалу з попереднім очільником Всеволодом Князєвим новим очільником ВСУ став голова Касаційного кримінального суду в складі ВСУ Станіслав Кравченко — під час голосування пленуму він набрав 108 голосів «за».


Тоді як частина суддів-реформаторів закликала голосувати за суддю Касаційного господарського суду в складі ВСУ Івана Міщенка, який із перших днів повномасштабного вторгнення взяв до рук зброю і демобілізувався лише на початку травня 2023-го. Втім кандидатура судді-воїна не знайшла підтримки в його колег у мантіях, які ніколи не носили «бронік». Інші кандидати набрали ще менше голосів.


«Іван був командиром взводу у славетній 93-й бригаді «Холодний Яр» (це вже багато про що свідчить), він понад рік не розглядав справ як суддя, а, відповідно, апріорі не може бути залучений до корупційного скандалу в зв’язку з «кейсом Князєва». Завдяки саме його зусиллям як голови комісії було успішно завершено конкурс з обрання членів ВККС, і результати цього конкурсу отримали надзвичайно високу оцінку наших міжнародних партнерів і громадськості. Але Іван отримав цілих 14 голосів», — констатує поразку «реформаторів» пані Кібенко.


Не лише експерти, а й окремі судді ВСУ були здивовані виборчим поспіхом, адже пленум скликали менш ніж за тиждень після відсторонення Князєва. А обрання головою Кравченка майже збіглося в часі з арештом його попередника за підозрою в хабарництві на мільйони доларів.


Утім більшість суддів переконані, що обрати нового голову ВСУ потрібно було якнайшвидше, бо після ганьби з Князєвим необхідно «підіймати рівень довіри українців до судової системи й безпосередньо до Верховного Суду».


Зокрема, суддя Касаційного адміністративного суду Вікторія Мацедонська заявила на пленумі: «Попри те, що відбувся такий корупційний скандал з ексочільником Верховного Суду Всеволодом Князєвим, в Україні дуже багато доброчесних, професійних і завзятих суддів, які чесно й сумлінно виконують свої професійні обов’язки. Тому пленум з обрання голови потрібен не лише нам, а й фактично всій судовій системі та суспільству».