До народин Тараса Шевченка та Дня добровольця: легендарний Анатолій Паламаренко виступатиме у Києві

08.03.2023
До народин Тараса Шевченка та Дня добровольця: легендарний Анатолій Паламаренко виступатиме у Києві

Анатолій Паламаренко. (Фото Ігоря Демчука з сайту n-slovo.com.ua.)

«Поезія не пишеться — вона стається!» — так вважає Анатолій Матвійчук, автор поезії, що стала основою мистецького проєкту «Слово — зброя!», який Національна філармонія України присвячує Дню українського добровольця.

 

Лейтмотивом цієї поетичної меси є тема війни в усіх її вимірах, яка змінюється темою надії та віри у світле майбутнє нашої країни.
    

Артисти вийдуть 13 березня на сцену з вірою, що слово — також зброя, потужна і дієва. Адже змістовні думки, ідеї та переконання, донесені до якомога більшої кількості людей, здатні змінювати світ, якщо їх чують систематично.
    

У програмі звучатиме музика композиторів Максима Березовського, Кирила Стеценка, Віктора Криська та Михайла Шведа. Виступатимуть легендарний майстер художнього слова Анатолій Паламаренко, поет, композитор, співак, публіцист Анатолій Матвійчук, артистки філармонії Надія Агєєва-Швед і Наталія Насікан.

 

Також задіяні вокалістка Ганна Семець, скрипаль Кирило Стеценко, клавішник Віктор Крисько та музикант ударних інструментів Віктор Мацко.
    

Усі учасники цього дійства, котре поєднує слово, музику та відео, відчули на собі, що означає війна. Бо кожен мав безпосередній дотик до тих больових точок, які тепер у всіх на слуху — Макарів, Буча, Бровари, Ірпінь... Хтось там народився, жив або опинився у найтрагічніший момент нашої спільної історії.
    

«Ніхто не знає, що нас чекає наступної миті, але поет завжди має бути напоготові, аби в образному слові зафіксувати все, що відбувається з нами і нашим світом, — коментує Анатолій Матвійчук. — І лише тоді звичайний факт стає мистецьким артефактом нашого буття. У цьому дійстві, яке ми творимо, йдеться про багато важливих речей — про межі, які людина не має переступати, про джерела людської надії та віри під час війни, а ще про ті таємниці людської душі, які відкриваються лише в критичні моменти буття. Сподіваюся, що слухач і глядач, який прийде, переживе справжній катарсис, як переживаємо його ми, актори, навіть під час репетицій».
    

Уславлений Анатолій Паламаренко, Герой України, на сцені Національної філармонії виступатиме і в день народження Тараса Шевченка 9 березня в програмі «Свою Україну любіть, любіть її во врем’я люте...» разом із Національною заслуженою капелою бандуристів України імені Григорія Майбороди та солістами. Шевченківський лауреат і народний артист читатиме фрагмент поеми «Сон», «Чигирине, Чигирине...» та «У нашім раї на землі».