Жорсткий відбір: стрибунка у висоту Ірина Геращенко залишилася поза «основою» на зимовий ЧЄ

01.03.2023
Жорсткий відбір: стрибунка у висоту Ірина Геращенко залишилася поза «основою» на зимовий ЧЄ

На міжнародному турнірі в Удіне Ірина Геращенко перемогла з результатом 1,93 м. (Фото з сайту espreso.tv.)

Упродовж найближчого вікенду в Стамбулі провідні легкоатети та легкоатлетки Європи вестимуть боротьбу за медалі континентального чемпіонату «під дахом».

 

На зимовий єврофорум Україна делегувала збірну  з десяти представників.

 

Шестеро з них виконали кваліфікаційний норматив, інші — відібралися за рейтингом Європейської атлетичної асоціації.


Найбільше українців на турецькому єврофорумі змагатиметься в стрибкових дисциплінах.

 

Ярослава Магучіх, Юлія Левченко, Катерина Табашник, Андрій Проценко та Вадим Кравчук боротимуться за медалі в стрибках у висоту.

 

Яна Гладійчук вийде у сектор для стрибків із жердиною. Водночас у секторі для штовхання ядра чекатимуть на Романа Кокотка, а Юлія Лобан змагатиметься в п’ятиборстві.

 

Станіслав Коваленко мірятиметься силами з опонентами в 60-метровому спринті, а Ганна Плотіцина також долатиме цю дистанцію, лишень — з бар’єрами.


Одним із відбіркових етапів на цей ЧЄ для вітчизняних атлетів був зимовий чемпіонат країни, котрий проходив у київському легкоатлетичному манежі.


Участь у змаганнях, котрі організатори присвятили захисникам та захисницям нашої держави та янголам спорту, взяли 300 легкоатлетів і розіграли медалі в 13 дисциплінах.

 

Відкриваючи турнір, виконувач обов’язків президента ФЛАУ Євген Пронін закликав учасників присвятити свої перемоги та високі результати тим нашим легкоатлетам, котрі перебувають на фронті, у полоні, і тим, хто, на жаль, загинув за свободу нашої країни.


А найбільше боротьби, як і вболівальників, було на змаганнях висотниць.


За відсутності у секторі Ярослави Магучіх, яка в статусі лідера європейського сезону (з результатом — 2,02 м) отримала звільнення від відбору на ЧЄ, одразу три спортсменки влаштували яскраве протистояння в битві за дві інші перепустки до Туреччини.


Перемогу в секторі святкувала Юлія Левченко, котра випередила Катерину Табашник. Обидві подолали 1,96 м, показали кращий результат сезону та отримали путівку на чемпіонат континенту.

 

А от титулована Ірина Геращенко, котра перед ЧУ виграла міжнародний турнір в італійському Удіне, на домашніх змаганнях обмежилась «бронзою» (результат — 1,92 м) і не потрапила до основного складу учасниць майбутнього ЧЄ в залі. До заявки на Стамбул її внесли лише як запасну.


У жіночому спринті з бар’єрами поза конкуренцією була досвідчена Анна Плотіцина, котра здобула 21-й титул чемпіонки України. Цікавою вийшла боротьба в бігу на 400 метрів у жінок.

 

Тетяна Мельник, Наталя Пироженко-Чорномаз, Тетяна Харащук показали достойні результати, а перемогла з кращим результатом сезону Катерина Карпюк-Климюк.


Ще одна драма — у стаєрів. Наша краща бігунка у «стипль-чезі» Наталя Стребкова, що спеціально їхала з Кенії на відбіркові змагання до Києва, на жаль, не виконала свого плану — відібратися на європейську першість. Її результат 9.21.84 на гладкій трикілометровій дистанції виявився нижчим за норматив.


А от персональні рекорди та кращі результати сезону показали: Станіслав Коваленко — 6.60 — у бігу на 60 метрів, Роман Петрук — 2,26 м — у стрибках у висоту, Роман Ростикус — 8.16 — у бігу на 3000 метрів.


За підсумками національної першості керівництво синьо-жовтої збірної сформувало остаточну заявку на зимовий чемпіонат Європи.

 

А організатори змагань повідомили про підсумки благодійного збору, проведеного на потреби ЗСУ. Разом зі спортсменами вдалося зібрати 47 тис. 560 грн. При цьому найбільший донат становив 10 тис. грн від двох легкоатлетів з витривалості.