Американський захист по-українськи: четверо хмельничан забезпечили шоломами навіть Валерія Залужного

25.01.2023
Американський захист по-українськи: четверо хмельничан забезпечили шоломами навіть Валерія Залужного

Троє друзів втілюють ідеї товариша із Сил спецпризначення. (Фото з сайту shotam.info.)

Свідомі українці у теперішній трагічний час російсько-української війни боронять дер­жаву: хтось безпосередньо на фронті, а хтось працює на перемогу в тилу.

 

Саме такими є четверо хмельничан, котрі в одному з гаражів уже протягом кількох років модернізують шоломи для українських захисників.


Один із розробників — Дмитро Столярчук — розповідає, що з початком широкомасштабного вторгнення чоловікам доводиться працювати майже без вихідних, щоб якомога швидше забезпечити замовлення для військовослужбовців, які виконують бойові завдання.

 

«Ми вже запустили у виробництво аналог американського шолома FAST Ballistic High Cut, який використовують найчастіше військовослужбовці Сил спеціального призначення, а також мінометники та артилеристи (ці шоломи «безвухі»). Маємо і його загальновійськовий варіант», — каже Дмитро.


Ідейним розробником є керівник колективу Андрій, який з перших днів лютневого вторгнення російських ординців захищає Україну від окупантів у складі одного з підрозділів Сил спеціальних операцій. Саме він генерує ідеї, як краще модернізувати шоломи, що потрібно додати, що змінити.


Хлопці також модернізують новітній український шолом TOR-D, ставлять свою запатентовану підвісну систему, свою  подушечку та кавери власного виробництва.

 

Металевий обвіс — авторська розробка українських винахідників, саме завдяки їй вони з легкістю впізнають свої шоломи на фото чи відео з передових позицій.

 

Три шоломи, які вони модернізували, має у своєму «арсеналі» навіть Головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний.


Дмитро розповідає, що неодноразово шоломи, які вони розробляли, рятували життя українських захисників.

 

«У 90% випадків шоломи захищають саме від уламків. Але військові розповідали: як виходили з-під обстрілу, влучило по одному з них з автомата й кулемета, і шолом витримав, лише залишились вм’ятини. Все залежить від відстані й удачі», — каже майстер.


Із квітня 2022 року хлопці виготовили понад 800 шоломів. Із початком масованих обстрілів України доводилось працювати й без світла.

 

«Ворогу не вдасться нас залякати. Знищення інфраструктури нашої країни, відключення світла ніяк не вплинуть на нашу перемогу. Це тільки ще більше викликає ненависть та лють і бажання якнайшвидше знищити та прогнати російських окупантів з нашої землі», — запевняє Дмитро.


У майбутньому хлопці планують також працювати над обвісами для автоматичної зброї та бронежилетів.


Зауважимо, що у Харкові волонтери створили захисний шолом для медиків, а в Києві підприємство налагодило процес виготовлення кевларових шоломів і виробляє їх для наших захисників.

 

А в столичному Національному авіаційному університеті на кафедрі «Прикладної механіки та інженерії матеріалів» науковці інтенсивно працюють над розробкою новітніх бронекомпозитів для касок наших захисників.