Стінка на стінку. На сході та півдні тривають жорстокі бої за кожен метр української землі

23.11.2022
Стінка на стінку. На сході та півдні тривають жорстокі бої за кожен метр української землі

На сході та півдні тривають жорстокі бої за кожен метр української землі (facebook.com/GeneralStaff.ua)

Епіцентром гарячих воєнних дій наразі й далі залишаються східні регіони України.

 

ЗСУ продовжують крок за кроком звільняти міста від окупантів, максимально зберігаючи особовий склад і техніку.

 

Водночас ворог не шкодує свої безмежні ресурси, тримаючи наші позиції під постійним вогнем ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню, танкових атак, ударів мінометів та авіації.


Найбільш гаряче сьогодні поблизу Бахмута та Авдіївки.

 

 

«Ми там, як і по всій лінії, завдаємо щодобових ударів по ворогу, — інформував речник Східного угруповання військ Сергій Череватий. Маючи великі сили на східному фронті, на Донбасі, росіяни понад чотири місяці не можуть прорвати оборону. Звісно, що це вимагає зосередження наших зусиль. Понад те, в Луганській області ворог зазнає поразок. Уже 12 населених пунктів під українським прапором. І багато в чому там ініціатива за нами».


За словами Сергія Череватого, рашисти після нищівних поразок біля Києва, у Херсоні, на Харківщині та на лиманському напрямку прагнуть вирвати бодай маленьку перемогу хоча б десь.

 

Їхня головна мета — вийти на офіційні кордони Луганської та Донецької областей. Проте такі високоточні засоби ураження, як HIMARS, снаряди Excalibur та деякі інші види озброєння, не дозволяють ворогу досягти мети.

 

«Російська влада перебуває в стані афекту, — каже він. — Їхні плани розвалилися й вони не знають, як пояснити свої невдачі».


На Луганському напрямку найжорстокіші бої наразі тривають у районі Білогорівки. Це селище окупанти розглядають як своєрідний плацдарм для оборонних боїв, аби не потрапити до напівоточення поблизу Лисичанська.

 

Водночас наші військові повільно, але невідворотно просуваються з жорстокими боями у напрямку Сватове — Кремінна.

 

«Дуже багато туди нагнали техніки й особового складу, — повідомив очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай. — Там цілодобово настільки щільні бої тривають, що всі лісосмуги завалені трупами російських військових».


На південному фронті теж не вщухають бої. Вийшовши з Херсона, москалі продовжують ганьбитися, обстрілюючи мирних жителів міста ракетами.

 

Водночас на лівому березі Дніпра російські військові облаштовують другу і третю лінії фортифікаційних споруд.

 

Як повідомив депутат Херсонської облради Сергій Хлань, у населених пунктах окупованого лівобережжя ворог розташовує військову техніку і звозить нові партії «чмобіків».


Днями трапився черговий інцидент і в Енергодарі, оскільки окупанти кілька разів ударили по головній дорозі вздовж реакторів АЕС, а також по залізниці, трубопроводу, по покрівлі спеціальної допоміжної будівлі.

 

МАГАТЕ, до того ж, зафіксувало незначні видимі пошкодження водогону.

 

«Це викликає серйозне занепокоєння, — повідомив гендиректор агентства Рафаель Гроссі, — адже чітко демонструє абсолютну інтенсивність атак на одну з найбільших у світі атомних електростанцій».


Через відновлення обстрілів у МАГАТЕ активізували консультації щодо створення охоронної зони на заводі. Наразі на станції вже почалися ремонтні роботи. Персонал ЗАЕС прибирає об’єкт.